Americanii nu scot la pensie bătrânul bombardier B-52: „Vom zbura cu el și dincolo de 2040”

Americanii nu scot la pensie bătrânul bombardier B-52: „Vom zbura cu el și dincolo de 2040”

Construit în anii 50, bombardierul B-52 Stratofortress nu a ajuns încă la vârsta pensionării, fiind încă bun de luptă.

Mai multă putere de foc de generația următoare pentru bombardierul B-52 va ajuta avionul strategic să atace țintele de la distanțe mai sigure. Potivit publicației NationalInterest, forțele aeriene americane sunt în căutarea unei combinații speciale de vechi și nou pentru viitoarea flotă. Și asta deoarece pare că vor să introducă bombardierul greu B-21 Raider în următorii câțiva ani, dar să continue în același timp să modernizeze clasicul bombardier B-52 Stratofortress.

„Vom păstra B-52 pentru o vreme, iar B-21 va va aduce conceptul stealth”, a declarat generalul Kenneth Wilsback, comandantul forțelor aeriene din Pacific.

În mod paradoxal, celebrele bombardiere B-52, deși au apărut în anii 50, sunt încă viabile și capabile să funcționeze eficient în luptă, datorită unor eforturi de întreținere și susținere. La asta se adaugă și faptul că bombardierul B-52 de astăzi a fost revizuit masiv până la punctul în care a ajuns un avion complet diferit față de cum era cu ani în urmă. A fost echipat sau urmează să primească motoare noi, compartimente de arme interne, sisteme de război electronic, informații și tehnologii și senzori de rețea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înlocuirea motorului bombardierului B-52, de exemplu, scade masiv nevoia de realimentare aer-aer prin integrarea motoarelor noi, mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil. De asemenea, bombardierul a primit noi stații radio de joasă frecvență pentru rețele de comunicații mai noi, mai puternice. Noile comunicații permit echipajelor de pe B-52 să poată primi informații cruciale în zbor, în loc să atace doar ținte predeterminate. În cazul în care apar noi ținte sau se schimbă datele de informații în cursul unui zbor, sistemele radio moderne pot aduce date echipajelor de pe bombardiere. Bombardierul B-52 a primit, de asemenea, o nouă tehnologie radar.

Dar poate că cea mai semnificativă schimbare în arsenalul B-52, aflată în curs de actualizare, e modificarea compartimentului de arme, permițând avionului să transporte până la opt dintre cele mai noi bombe din „Seria J”. Actualizarea se bazează pe o interfață digitală și un lansator rotativ pentru a crește sarcina utilă a armelor. „Vom zbura cu B-52 și dincolo de anul 2040. În ciuda faptului că este cel mai vechi bombardier al nostru, are încă o putere de viață uimitoare”, a declarat generalul Mark E Weatherington, comandantul Joint-Global Strike Operations Center.