După ce a recunoscut unilateral oraşul drept capitală a statului evreu, guvernului lui Donald Trump  rupe consensul international cu nouă măsură.

Cetăţenii americani născuţi la Ierusalim vor putea de acum înainte să menţioneze „Israel” drept loc de naștere pe paşaport.

„Solicitanţii vor putea de acum să aleagă fie «Ierusalim», fie «Israel» ca loc al naşterii pe documentele lor consulare”, a anunţat secretarul american de Stat Mike Pompeo într-un comunicat.

În lipsa unei opţiuni diferite, menţiunea care se va face va fi totuşi „Ierusalim”.

Cea mai importantă dintre deciziile luate de Trump în favoarea Israelului a fost recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a ţării, stârnind proteste din partea palestinienilor, care doresc ca estul Ierusalimului să fie capitala viitorului lor stat.

Liderul de la Casa Albă a mutat şi ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, o decizie care a fracturat din nou consensul comunităţii internaţionale de a aştepta până la un acord israeliano-palestinian, scrie Agerpres.

Au fost tot atâtea măsuri salutate de dreapta creştină evanghelică americană, una dintre bazele electorale care au contribuit la victoria surprinzătoare a miliardarului american în 2016, notează AFP.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE