Celula teroristă a fost arestată pe 30 decembrie, în momentul în care planifica un atac asupra civililor care fugeau din ultimul bastion al SI în provincia Deir Ezzor, nu departe de graniţa cu Irakul, au anunţat duminică Forţele Democratice Siriene (FDS) pe site-ul lor.

Doi americani, între care unul din Houston, un irlandez din Dublin şi doi pakistanezi din Lahore şi Sialkot au fost arestaţi, potrivit FDS, care au publicat fotografiile şi numele lor.

„Un grup de terorişti care pregăteau un atac împotriva civililor ce încercau să fugă din zona de ostilităţi a fost descoperit şi cinci dintre ei au fost capturaţi de forţele noastre”, se arată într-un comunicat al FDS.

Circa 1.000 de presupuşi jihadişti, precum şi 550 de femei şi aproximativ 1.200 de copii, toţi străini, se află în mâinile forţelor kurde, potrivit oficialilor kurzi.

Cetăţenii străini care au aderat la SI, între care francezi, ruşi şi sudanezi, reprezintă o problemă pentru autorităţile kurde care le-au cerut ţărilor lor de origine să-i repatrieze. Cu toate acestea, numeroase ţări occidentale sunt reticente în legătură cu această chestiune, declarându-se adesea împotriva oricărei repatrieri. Mii de luptători străini s-au alăturat grupării jihadiste în Irak şi Siria, aminteşte sursa citată, transmite Agerpres.