„Armata americană este pregătită să apere interesele aliaţilor în contextul atacurilor care au vizat rafinării din Arabia Saudită, incidente atribuite Iranului de Administraţia Donald Trump”, a declarat marţi seară Mike Pence, vicepreşedintele SUA. El a mai spus că America este pregătită să-şi apere teritoriul şi aliaţii din Golf: „După acest atac neprovocat, vă promit, suntem pregătiţi. Dacă Iranul a comis acest ultim atac pentru a face presiune asupra preşedintelui Trump pentru ca el să cedeze, strategia sa este sortită eşecului. SUA vor face tot ce este necesar pentru a ne apăra ţara, soldaţii şi aliaţii în Golf.”, a declarat Mike Pence într-un discurs rostit la Fundaţia Heritage.

Între timp, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat că aşteaptă poziţia Arabiei Saudite referitoare la autorii atacului, sugerând că Washingtonul ar putea lansa o acţiune militară. În replică, Iranul a catalogat drept „inacceptabile” acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită.

Cu toate acestea, analiştii politici citaţi de CNN sunt de părere că preşedintele Trump trage de timp, fiind prins la mijloc, între două scenarii incomode: pe de-o parte, cel de a nu se implica prea mult în situaţia tot mai complicată din Orientul Mijlociu şi, pe de cealaltă parte, impulsul de a acţiona în consecinţă, pentru a nu da dovadă de laşitate în faţa comunităţii internaţionale. „Nu vreau un război cu nimeni”, declara luni liderul american în cadrul unei întâlniri cu presa în Biroul Oval, adăugând că SUA deţin cea mai puternică armată din lume, pregătită de acţiune în orice moment şi mai bine decât oricine altcineva. Retorica ambiguă a preşedintelui Trump are totuşi accente fine în favoarea unei intervenţii militare: „Nu caut să declanşez un nou conflict, dar uneori eşti obligat s-o faci”.

Anchetatorii saudiți și americani au stabilit „cu o probabilitate foarte mare” că atacurile din Arabia Saudită de săptămâna trecută au fost lansate dintr-o bază aeriană din Iran, situată în apropierea graniței cu Irakul, potrivit unei surse din anchetă. De altfel, vicepreşedintele american a declarat că, „aparent”, Iranul este responsabil de atacurile din Arabia Saudită, subliniind că serviciile de informaţii americane încearcă să afle detalii. „Evaluăm toate dovezile, ne consultăm cu aliaţii”, a adăugat Mike Pence, subliniind că preşedintele Donald Trump va stabili cea mai bună modalitate de reacţie. „Statele Unite vor lua toate măsurile necesare” pentru apărarea aliaţilor, a insistat Mike Pence, precizând că secretarul de Stat, Mike Pompeo, s-a deplasat în Arabia Saudită, pentru evaluarea situaţiei.

Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais. „Atacurile au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen”, a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.

Rusia a cerut comunităţii internaţionale să nu tragă concluzii „pripite” în cazul atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită, în vreme ce secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Iranul de amplificarea tensiunilor regionale, avertizând că există riscul escaladării crizei.