Evenimentul Zilei > International > America nu mai respectă acordul semnat de 197 de țări. Totul va fi decis de rezultatul alegerilor
America nu mai respectă acordul semnat de 197 de țări. Totul va fi decis de rezultatul alegerilor

America nu mai respectă acordul semnat de 197 de țări. Totul va fi decis de rezultatul alegerilor

Decizia luată de Donald Trump a fost pusă în aplicare, iar SUA nu mai sunt membre ale Acordului de la Paris.

Statele Unite ale Americii s-au retras, miercuri, din cadrul Acordului de la Paris, punând în practică o promisiune făcută acum mai mulţi ani a preşedintelui Donald Trump. El spusese că va retrage al doilea cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume din Pactul Global pentru Mediu de luptă împotriva schimbărilor climatice.

Dar, rezultatul alegerilor pentru președinție va determina pentru cât timp se va menține această retragere. Joe Biden, rivalul lui Trump, a promis că se va alătura din nou acordului dacă va fi ales. „Retragerea SUA va lăsa un decalaj în regimul nostru şi în eforturile globale pentru a atinge obiectivele şi ambiţiile Acordului de la Paris”, a declarat Patricia Espinosa, secretar executiv al Convenţiei-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC).

Statele Unite rămân în continuare parte a UNFCCC. Espinosa a mai spus că organismul va fi „gata să asiste Statele Unite în orice efort pentru a se alătura din nou Acordului de la Paris”. Trump şi-a anunţat prima dată intenţia de a retrage Statele Unite din pact în iunie 2017, susţinând că acesta ar submina economia americană. Dar el nu a putut să facă acest lucru oficial până acum din cauza cerinţelor acordului.

Obama promisese reducerea emisiilor de gaze

Această plecare transformă America în singura ţară – din cele 197 membre – care se retrage din acordul încheiat în 2015. Casa Albă, în timpul mandatului lui Barack Obama, se angajase să reducă emisiile Statelor Unite cu 26-28% până în 2025 faţă de nivelurile din 2005, în cadrul acordului. Biden este aşteptat să se aplece asupra acestui obiectiv, dacă va fi ales. El a promis că va atinge emisii zero nete până în 2050 în conformitate cu un plan de 2 miliarde de dolari pentru transformarea economiei.

Potrivit Grupului Rhodium, sub un al doilea mandat al administraţiei Trump, se aşteaptă ca emisiile SUA să crească cu peste 30% până în 2035 de la nivelurile din 2019. Majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt de părere că lumea trebuie să reducă puternic şi rapid emisiile pentru a evita cele mai catastrofale efecte ale încălzirii globale. China, Japonia, Coreea de Sud şi Uniunea Europeană şi-au intensificat recent obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.

sursa: Agerpres