Primul proiect de lege se referă la o lipsă de respect evident faţă de stat, faţă de oficialii săi și faţă de societatea rusească în general. Amenzile vor fi destul de consistente şi chiar cu până la 15 zile de închisoare.

Al doilea proiect de lege care a trecut acum interzice împrăştierea  "unor informații false de interes public sub forma unor știri false". Președintele Vladimir Putin urmează să semneze o dată ce au fost aprobate de către Consiliul Federației.

Reacțiile nu au întâtrziat să apară

Jurnaliștii, activiștii pentru drepturile omului și chiar miniștrii guvernului și-au exprimat opoziția. Nikolai Svanidze, jurnalist și membru al Camerei Civice ruse, a declarat că legislația este "barbară" ar "speria jurnaliștii să nu mai vorbească sau să mai scrie".  Vedomosti a criticat, de asemenea, măsurile, spunând că ar putea amenința site-urile de știri online și blogurile care citează surse anonime critice față de guvern.

Legislatorii partidului de guvernământ, care au propus cele două proiecte de lege, au apărat legislația

Deputatul Pavel Krasheninnikov a declarat că legislația „ar oferi protecție împotriva așa-numiților teroriști cibernetici“ , în timp ce colegul său Anatoli Vyborny a salutat eforturile de a "disciplina poporul nostru“ și de a promova „o mai mare responsabilitate“.

Care sunt pedepsele?

În cazul lipsei de "respect" faţă de Stat vor fi amenzi de până la 100.000 de ruble (1.300 de euro). Încălcările repetate pot duce la dublarea sau triplarea cuantumului amenzilor sau la un termen de închisoare de 15 zile.

Sancțiunile pentru publicarea așa-numitelor "știri false" vor varia. Persoanele fizice, funcționarii publici și întreprinderile vor primi amenzi de la 300.000, 600.000 sau 1 milion de ruble, dacă informațiile difuzate afectează "operarea infrastructurilor", cum ar fi transportul sau comunicațiile.

Orice articol online care conține o "lipsă flagrantă de respect" faţă de guvern sau faţă de "morala publică"ar trebui eliminat în 24 de ore.

Mass-media tradiționale vor fi amendate în conformitate cu proiectul de lege privind știrile false, deși inițial au fost amenințate cu pierderea licențele guvernamentale. Site-urile de știri neautorizate ar putea fi blocate fără notificare de către autoritatea de reglementare a mass-media a statului, notează BBC.