14 ianuarie

 

Amenzi uriașe pentru comercianții necinstiți. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 14 ianuarie s-au născut Albert Schweitzer, Faye Dunaway, Giulio Andreotti, Caterina Valente, Pierre Loti, Dimitrie Bolintineanu, Mihai Brediceanu, Benedict Gănescu, Victor Socaciu, Mihai Isbăşescu, Călin Popescu-Tăriceanu.

 

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinţii Mucenici din Sinai şi Rait şi Sf. Nina.

 

În “Kalendar” iarăşi o sărbătoare veche, veche ca lumea – nimeni nu mai ştie cum se mai numeşte şi cum se ţine. Era un prilej de previziuni, de magie oraculară. Observarea cerului era importantă, probabil o moştenire de la augurii romani. Sau de la daci, de la Zamolxe, pe care Herodot îl creditează cu ştiinţa interpretării semnelor ceului, învăţată în Egipt şi/sau de la Pitagora.

 

Se mai ştie doar că dacă plouă sau ninge, e ceaţă sau alt fenomen meteo nefavorabil, preţurile vor creşte, “grâul se va scumpi” spune gromovnicul.

 

Despre vreme: În 14 ianuarie de va fi senin, anul va fi bun. De va fi tulburat, boală în dobitoace. De va fi ploaie se vesteşte scumpete.” (Olteanu, CPR, 2001, pag. 53, după CRP, 1944, pag. 6)

 

Peste sărbătoarea veche europeană oraculară de interes general, vreun consiliu ecleziastic a aşternut tot o sărbătoare colectivă, un exemplu de pioşenie şi de credinţă, Cuvioşii Părinţi ucişi în Sinai şi Rait. Mircea Eliade îmi spunea că a studiat aceste corespondenţe dintre sărbătorile vechi şi cele creştine, legătura dintre religia europeană şi cea orientală. Din nefericire nu a mai avut timp să-şi strângă gândurile într-un nou volum. Sau, nu a mai avut chef, după incendiul care i-a distrus biroul. Dar, “să nu tulburăm apele” cum spunea Profesorul!

 

Am primit al doilea curier UE de anul acesta. Cred că am rămas singurul autor care informează publicul românesc despre ceea ce se întâmplă în misterioasa cancelarie europeană. Birocrație, sigur că da, dar mai sunt și intenții bune. Iată:

 

Comisia Europeană a salutat, săptămâna trecută, intrarea în vigoare a noilor norme UE privind protecția consumatorilor, ca parte a „Noilor avantaje pentru consumatori”. Acestea vizează o mai bună aplicare și modernizare a normelor actuale ale UE privind protecția consumatorilor, în conformitate cu evoluțiile digitale.

Cu această ocazie, Věra Jourová, vicepreședintele pentru valori și transparență, a declarat: „Noile norme vor spori protecția consumatorilor și în lumea digitală, protecție pe care o merită cu prisosință. De asemenea, UE spune ,,NU” produselor vândute ca fiind identice cu cele din alte state membre, atunci când este evident că nu e așa. Însă aceste noi norme nu vor proteja consumatorii de comercianții necinstiți și de escrocherii online, decât dacă sunt implementate în mod strict. Încurajez cu fermitate toate statele membre să se asigure că noile norme sunt puse în aplicare fără întârziere”.

Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, a adăugat: „Astăzi transmitem un avertisment puternic comercianților cu privire la faptul că ar trebui să respecte normele, nu să le ocolească. Încălcarea la scară largă a normelor UE privind protecția consumatorilor poate însemna, pentru o companie, o amendă de 4 % din cifra de afaceri anuală. Aceasta va fi o sancțiune suficient de descurajatoare și eficace pentru a preveni fraudele comercianților necinstiți Salut această nouă legislație, deoarece stabilește standarde cu adevărat europene de protecție a consumatorilor.” 

Noile norme vor asigura, printre altele, o mai mare transparență a piețelor online: va deveni mai clar dacă produsele sunt vândute de un comerciant sau de o persoană fizică, iar recenziile false vor fi interzise. În plus, vânzătorii nu vor putea să promoveze în mod fals reduceri de preț, iar site-urile de comparare a prețurilor vor trebui să informeze consumatorii cu privire la criteriile de clasificare. Noile norme vor consolida, de asemenea, drepturile consumatorilor prin: asigurarea de compensații pentru victimele practicilor comerciale neloiale și prin aplicarea de sancțiuni în cazul „unor situații de prejudiciu colectiv” care afectează consumatorii din întreaga UE. Statele membre au acum doi ani să transpună directiva în legislația lor națională pentru a se asigura că consumatorii din UE beneficiază de măsuri de protecție mai solide.

 

Teoria conspirației spune că UE este pe o spirală ascendentă de atac al GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) ca reprezentante monopoliste ale intereselor globale ale americanilor. Iar amenda de 4% poate însemna miliarde de dolari, valori uriașe.  In restul documentelor, cele pe pelur roz, domnește aceiași atmosferă de apărare a identității și a valorilor europene în fața agresivității americane.

Mai este un amănunt. Până la criza iraniană în documente se pomenea, sigur, în tonalitatea critică, pe Donald Trump. După ultimile evenimente, care, se pare, au adus destule prejudicii Europei, dar nu le pomenește nimeni, probabil din politețe, în documente este vorba despre ”americani” ”SUA”, ”regimul de la Washington” etc. Majoritatea analizelor și două studii se referă la Iran. Dar, cu tot respectul, se pare că s-a schimbat personalul la Bruxelles și Strasbourg, iar cel actual nu este deloc la înălțime. Se descrie destul de exact ce se întâmplă în Iran, tehnologia permite observarea directă, dar nimeni nu înțelege nimic. Se ”uită” dar nu ”văd”. Orbirea aceasta s-ar putea să ne coste pe toți, dacă actuala administrație europeană este la fel de competentă și pregătită ca analiștii specialiști pe Iran. Viitorul ne rezervă surprize!

 

Este secetă mare pe aici, în Prahova submontană, nu a mai plouat de luni de zile, ce să mai spun de zăpadă. Zero! Dar nu am secetă de probleme, este inundație, se acumulează și nu prea am soluții. Mai mult, am intrat cu mult curaj și chiar umor în mica depresie de ianuarie, provocată de oboseală și prea multe vești proaste, unele tragice.

 

Ce să fac când sunt cum sunt acum? Mă uit la un film. Poate la un serial. Poate la niște EDM. Sau o să ascult ceva muzică, din cea care vindecă sufletul. Văd eu, noaptea este lungă, iar mâine este o altă zi, poate, mai bună!

 

 

 

HOROSCOP    14 ianuarie 2020

 

BERBEC   Astăzi rezişti cu succes la presiunea veştilor negative şi a atmosferei tensionate de la serviciu. O atitudine “ce-am avut şi ce-am pierdut!” te poate face imun la tracasările cotidiene. Unii dintre funcţionarii de la stat, în special de la ghişee, se pare că sunt aleşi după un singur criteriu: cât de sadici pot să fie cu populaţia. Astăzi ai neşansă să dai peste dobitocul şef, cu un Oscar la mâncat zilele fripte ale oamenilor. Alt aspect negativ de astăzi se referă la risc – atenţie la incidente şi mici accidente, gen alunecat pe gheaţă, sigur unde este gheaţă pe jos, ţara este mare!

TAUR   Poţi aborda domeniul material, financiar, situaţiile urgente, problemele tale. Lasă cumpărăturile mari pentru perioada de solduri, de discounturi, perioadă care începe, probabil, în curând. O zi în care configuraţia astrologică îţi aduce noroc bun. Mai în toate domeniile. Dar este bine să ţii cont şi de sfaturile prietenilor şi ale membrilor familiei, aşa, pentru popularitate. Carisma ta este la maximum, aşa că poţi avea rezultate favorabile in tot ceea ce inseamna convingere şi cucerire. Sigur, dacă te interesează astăzi domeniul. Totuşi, ai o problema cu o femeie, sau de genul feminin, de orice gen şi convingere ai fi.

GEMENI   Trebuie să filtrezi prin raţiunea ta informaţiile care te asalteaza azi. Majoritatea nu te interesează, uită-o! Atenţie, false sau trunchiate, unele date te pot face să iei decizii greşite! Este momentul unor discuţii. Discuţii plăcute, sau nu, dar chiar necesare. Din când in când trebuie reinventata arta amorului, iar discuţia este primul pas. Evita nerăbdarea şi graba, mai ales dimineaţa când munceşti. Trebuie să faci mai mult efort în ceea ce priveşte colaborarea, spiritul de echipă. Ai ocazia să faci o gafă. Mică. Totul se rezolvă bine, din fericire.

RAC   Ambianţa zilei de azi e plăcută şi relativ liniştită. Nu te grăbi, nu fii nerăbdător, toate se întâmplă la timpul lor. Nu există urgenţe absolute, nu te lăsa păcălit de “vampirii energetici”! Domeniul favorizat este cel sentimental, aşa că uită-te bine, poate întâlneşti pe cineva, cumva, undeva.  Pe seară poate la un film nou. Revin nişte proiecte sau idei din trecutul mai mult sau mai putin indepartat. Alianţele sunt bune daca poţi să le controlezi în mod eficient.  Nu forţa şi nu lua hotărîri importante mai ales în ceea ce înseamnă afaceri cu active sau imobiliare.

LEU  Poţi cere astăzi unele favoruri. Dedică ziua lucrurilor obişnuite ştiind faptul că domeniul relaţiilor umane e avantajat. Dar, să nu te aştepţi la o mărire de salariu, sau altceva de primit! Noi reguli, noi obiceiuri ti se strecoara in casa si vor sa patrunda si in sufletul tau. Tu asculta vocea pământului, şoaptele moşilor şi stramoşilor. Acceptă numai ce-ţi convine… nu tot ce este nou este şi mai bun. La serviciu, la muncă, eşti înclinat să dai sfaturi anturajului. Trebuie să controlozi fluxul gândirii ca să fii logic şi concis.

FECIOARĂ    Îţi place să faci cadouri, dar astăzi nu te mai gândi ce daruri alese să le faci celor dragi, ci mai curând să fii aproape de ei şi să-i înţelegi, să-i ajuţi, să le faci viaţa mai plăcută! Trebuie să nu ai încredere în promisiuni. Evită deciziile care duc la schimbări majore şi mai ales nu te repezi sa tragi concluzii. Unele lucruri sau persoane pot întârzia din cauze obiective. Ca să nu pierzi vremea degeaba, după cum spune vorba din popor, este bine să-ţi faci un plan amănunţit din timp.

BALANŢĂ   Efortul din ultimul timp şi oboseala cronică se fac simţite azi. Redu ritmul activităţii, fă un armistiţiu cu timpul, relaxează-te şi ocupă-te de activitatea ta care consumă puţină energie. O veste bună, poate din presă. Dragostea este foarte bine aspectată. De asemenea te poţi aştepta la noi cunoştiinţe, adică la domeniul relaţiilor sociale. Un eveniment sau un spectacol, poate, mai pe seară. Îţi place din nou să monopolizezi atenţia anturajului şi să intri într-un vortex de trăiri, sentimente şi întâmplări din cele mai interesante.

SCORPION  Astăzi vezi cu ochi noi pe cei din jurul tău. Se schimbă vremurile, se schimbă şi părerile tale. Trebuie să faci o pauză, să te gândeşti şi mai ales să modifici comportamentul tău social. Perioada asta de timp poţi să înţepi pe totă lumea şi apoi să te înţepi singur, după bunul obicei al zodiei tale. Păstrează-ţi calmul, farmecul şi stilul de viaţă imperial impecabil. Nu arăta că eşti rănit sau rănită, că hienele abia aşteaptă. Viaţa în jungla de beton este mai necruţătoare decât în savanele Africii, şi la cel mai mic miros de „sânge” toţi prădătorii o să-ţi sară in cap, cât o fi tu de Scorpion cu venin de import din UE.

SĂGETĂTOR  Dimineaţa e favorabilă lucrurilor, acţiunilor profesionale ceva mai importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele legate de profesie, meserie. Nu te implica în domeniul financiar-bancar! Nu lua decizii importante în această perioadă. Astrele te favorizează, totuşi, în domeniile legate de proprietate, dar nu şi în speculaţii financiare-bancare. Pe de altă parte, domneşte o mare tensiune în legătură cu nişte teste, praguri sau examene. Ai ocazia să-ţi pui un diagnostic la durerile acelea de muşchi care te încercă câteodată.

CAPRICORN   O zi plăcută, pentru că pari a fi în relativă siguranţă, iar evenimentele care te privesc sunt previzibile. Atâta vreme cât te simţi bine, nu schimba nimic din activitatea cotidiană! Veşti neaşteptate urmate de alte veşti la fel de neaşteptate. Idei şi concepte noi iţi sunt la îndemână. Acest aport de energie se poate traduce la unii  nativi din Capricorn printr-o creştere a agresivităţii. Dacă te poţi descurca onorabil cu celelalte semne zodiacale, mai ales cu cele de pământ şi apă, atenţie! – cu zodiile de foc şi aer, astăzi, nu prea ai şanse de succes.

VĂRSĂTOR   Astăzi lumea ar trebui să se ferească din cale ta! Eşti impetuos şi foarte hotărât să-ţi serveşti interesele tale strategice. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Aşa sunt ei, nu se pot vindeca! Nu-ţi lăsa interesele personale pentru mai târziu, în favoarea prietenilor sau rudelor. Nu lua sau nu da bani cu împrumut. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nici o importanţă.  Mici probleme cu un aparat, utilaj, unealtă, dar se vor rezolva repede. Nu lua decizii pe termen lung, mai ales în ceea ce priveşte banii.

PEŞTI  Dimineaţa trebuie (şi reuşeşti) să-ţi stăpâneşti furia şi agresivitatea în faţa prostiei şi a relei voinţe. Primeşti un premiu pentru atitudinea pozitivă: o veste bună, poate mai pe seară! O anumita tensiune domneste la serviciu sau în familia ta, dar e bine sa nu dai importanta şi să-ţi vezi liniştit de treburile tale. Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Ocoleşte cu abilitatea şi diplomaţie subiectele tabu de la servicu şi de acasă. Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea!