Evenimentul Zilei > International > Amenințări după publicarea unei caricaturi cu profetul Mahomed. Un nou Charile Hebdo?
Amenințări după publicarea unei caricaturi cu profetul Mahomed. Un nou Charile Hebdo?

Amenințări după publicarea unei caricaturi cu profetul Mahomed. Un nou Charile Hebdo?

După ce a publicat o caricatură cu profetul Mahomed pe prima pagină, cotidianul regional francez La Nouvelle Republique a primit ameninţări pe reţelele de socializare. Vineri un profesor francez a fost ucis de extremiștii islamiști.

 

Anunțul despre existența amenințării a fost făcut miercuri de către unul dintre jurnaliştii publicaţiei amintite.

Duminică, 18 octombrie, La Nouvelle Republique a republicat din revista Charlie Hebdo un desen satiric mai vechi înfăţişându-l pe profetul Mahomed pentru a atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de extremiştii islamişti, după asasinarea profesorului Samuel Paty săptămâna trecută.

Jurnalistul Christophe Herigault a spus miercuri la postul BFM TV că, deşi vasta majoritate a reacţiilor la publicarea desenului au fost pozitive, văzând în aceasta un gest de apărare a libertăţii presei şi democraţiei, a existat şi un mic număr de persoane care au proferat ameninţări la adresa cotidianului.

‘Au existat patru sau cinci ameninţări, mai ales pe Facebook, ceea ce ne-a determinat să depunem plângere penală, ca problemă de principiu’, a spus Herigault la BFM TV.

Profesorul de istorie Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, a fost decapitat vineri, în plină zi, în apropierea colegiului de lângă Paris unde preda, după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în cursul unei ore despre libertatea de exprimare, ceea ce i-a înfuriat pe unii părinţi.

Atacatorul, un refugiat rus de origine cecenă în vârstă de 18 ani, a fost ulterior împuşcat de poliţie.

Asasinarea profesorului a şocat Franţa, amintind de atacul de acum cinci ani de la sediul revistei Charlie Hebdo, care publicase anterior caricaturi cu profetul Mahomed.

Atentatul împotriva revistei Charlie Hebdo a avut loc la Paris, la 7 ianuarie 2015, în jurul orei locale 11:30. Procurorii parizieni au confirmat că 12 oameni au fost uciși -10 jurnaliști și 2 polițiști și 11 răniți în atacul asupra sediului săptămânalului satiric. Doi atacatori mascați și înarmați au luat cu asalt birourile editoriale și au început să tragă cu arme automate.

Charlie Hebdo este o revistă săptămânală satirică franceză, care își asumă un ton provocator, a creat frecvent polemici, cele mai recente în legătură cu Islamul. Cea mai controversată a fost cea privind caricaturile cu profetul Mahomed, reluate acum de La Nouvelle Republique.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.