Evenimentul Zilei > International > Demența teroriștilor. Redacția Charlie Hebdo pierea în flăcări
Demența teroriștilor. Redacția Charlie Hebdo pierea în flăcări

Demența teroriștilor. Redacția Charlie Hebdo pierea în flăcări

„Furios” după republicarea caricaturilor cu Mahomed de către săptămânalul satiric francez, atacatorul care a rănit grav două persoane cu satârul vroia să incendieze redacția.

Presupusul autor al atacului cu armă alba în fața fostelor birouri ale redacției Charlie Hebdo intenționa să „se revolte” împotriva republicării caricaturilor cu profetul Mahomed, dar nu a jurat credință nici unui grup terorist, a declarat marți, procurorul național pentru antiterorism, Jean-François Ricard, în timpul unei conferințe de presă.

Magistratul a adăugat că atacatorul a spus că este „furios” după ce a vizionat „videoclipuri din Pakistan în ultimele zile” cu privire la publicarea și republicarea recentă de către Charlie Hebdo a caricaturilor profetului.

Procurorul a confirmat, de asemenea, că persoana în cauză și-a premeditat fapta: locații multiple în zilele premergătoare faptelor, achiziționarea unui satâr în ziua atacului, dar și a unui ciocan și a unor sticle de White Spirit (un produs extreme de inflamabil) deoarece „proiectul său inițial era să intre în redacția revistei, folosind un ciocan dacă era necesar, și să dea foc locului folosind White Spirit.

„Ajuns în fața străzii și văzând victimele, a crezut că acestea din urmă lucrează pentru Charlie Hebdo și a decis să le atace”, a declarat procurorul.

Tânăra de 28 de ani rănită în atac suferă de mai multe răni și fracturi la față. Cealaltă victimă, un bărbat de 32 de ani, a suferit mai multe fracturi ale craniului și rămâne internată „în stare foarte gravă”, a spus Jean-François Ricard.

Atacatorul a acţionat sub o identitate falsă, iar o fotografie a paşaportului său găsită în telefonul său mobil arăta că el are 25 de ani, nu 18, aşa cum a spus prima dată, a afirmat procurorul francez, indicând că acesta se numeşte Zaheer Hassan Mahmoud şi este născut în Pakistan în anul 1995, nu în 2002, potrivit AFP, scrie Agerpres.

În primă fază, agresorul s-a prezentat ca Hassan Ali și a spus că s-a născut în 2002 în Pakistan.

Sub această identitate el a beneficiat de alocaţie pentru copii la sosirea sa în Franţa, în anul 2008.

Confruntat cu un document pakistanez găsit de poliţie în telefonul său, „el a recunoscut într-un final că aceasta era identitatea sa reală şi că în realitate are vârsta de 25 de ani”, a indicat procurorul Jean-Francois Ricard.

Procurorul francez a confirmat și că suspectul „era total necunoscut serviciilor de informaţii”.