Evenimentul Zilei > International > Amenințarea nucleară din Iran, tot mai reală! Teheranul râde de Europa
Amenințarea nucleară din Iran, tot mai reală! Teheranul râde de Europa

Amenințarea nucleară din Iran, tot mai reală! Teheranul râde de Europa

Amenințarea nucleară din Iran, tot mai reală! Teheranul a răspuns că inițiativa europeană de organizare a unei întrevederi în dosarul nuclear e inoportună.

Amenințarea nucleară din Iran, tot mai reală! Iranul a anunţat că nu consideră că este momentul „potrivit” pentru o reuniune informală privind acordul nuclear din 2015. Întrevederea a fost propusă de Europa şi la aceasta urma să ia parte şi Statele Unite, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Refuz pentru SUA, Franța, Marea Britanie și Germania

„Având în vedere poziţiile şi acţiunile recente ale Statelor Unite şi a trei ţări europene (Franţa, Regatul Unit, Germania), (Iranul) nu consideră momentul potrivit pentru organizarea reuniunii informale propuse de coordonatorul european” al acordului, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian Saeed Khatibzadeh, potrivit unui comunicat.

Statele Unite au manifestat, miercurea trecută, o anumită nerăbdare faţă de absenţa unui răspuns din partea Iranului în ceea ce priveşte o posibilă întâlnire directă cu scopul de a lansa procesul de salvare a acordului nuclear iranian, notează AFP şi Reuters.

„Răbdarea noastră are limite”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, întrebat de reporteri cât timp va rămâne pe masă oferta de dialog a SUA.

Amenințarea nucleară din Iran, tot mai reală!

Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a apreciat că revenirea la „constrângeri verificabile şi permanente asupra programului nuclear al Iranului” este „o provocare urgentă”.

Executivul de la Washington a declarat, recent, că ar accepta o invitaţie din partea europenilor pentru o viitoare întâlnire informală cu Iranul şi restul semnatarilor acordului din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică.

Cu doar o zi în urmă, directorul agenţiei nucleare a Iranului, Ali Akbar Salehi, spune că țara sa poate îmbogăţi foarte rapid uraniul la 60%. „Am îmbogăţit uraniu la 20% într-o oră şi putem creşte nivelul la 60% în acelaşi interval de timp”, a declarat Salehi, vineri, la televiziunea de stat.

El a mai anunțat că Organizaţia iraniană pentru energia atomică a produs 25 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20% în mai puţin de o lună. Ali Akbar Salehi spune că Iranul lucrează la producerea a 1000 de centrifuge rapide.