Evenimentul Zilei > Actualitate > Amendă luată la Suceava de un șofer cu numere de înmatriculare controversate. Poliția a fost acuzată de abuz
Amendă luată la Suceava de un șofer cu numere de înmatriculare controversate. Poliția a fost acuzată de abuz

Amendă luată la Suceava de un șofer cu numere de înmatriculare controversate. Poliția a fost acuzată de abuz

Șoferul unui bolid de lux, înmatriculat cu un număr asemănător celui devenit celebru pe vremea guvernări PSD, s-a trezit cu o amendă de peste 6.000 de lei.

Automobilul, un Mercedes de lux, înmatriculat în Germania, cu un număr care în limba română are conotații obscene – DAU MU3 – circulă de mai multe săptămâni prin județul Suceava. Cu toate acestea, polițiștii nu au considerat că merită o atenție deosebită și nici o sancțiune. De altfel, amenda de 6.000 de lei nu a fost acordată pentru plăcuța de înmatriculare ci pentru alte contravenții.

Sâmbătă, pe 29 mai 2021, în jurul orei 17.00, Mercedesul cu pricina a fost oprit de un echipaj de poliție, pe un drum județean din județul Suceava, în apropiera localității Vornicenii Mici. Motivul a fost viteza mult prea mare cu care circula bolidul de lux. Conform presei din Suceava, șoferul a apăsat pedala de accelerație până ce mașina a atins viteza de 103 km/h, cu 53 km/h mai mutl decât viteza maximă admisă pe sectorul de drum, respectiv.

În fața polițiștilor, șoferul a refuzat să le prezinte permisul de conducere motivând că nu-l are asupra sa. Aceasta, însă în timp ce i-a dat portofelul însoțitoarei sale, de pe scaunul din dreapta. Mai mult, susținând că este victima unui abuz, a sunat la 112 și a solicitat prezența superiorilor polițiștilor. El a acuzat că polițiștii l-au oprit fără drept, doar ca să-l hărțuiască.

Poliția l-a sancționat cu peste 6.000 de lei

Iar aceștia i-au făcut pe plac și au sosit la fața locului. Cum intervenția a fost înregistrată audio-video, de către lucrătorii de poliţie cu ajutorul dispozitivelor de tip body worn camera din dotare, lucrurile au fost clarificate rapid. Astfel, s-a stabilit nici șoferul și nici însoțitoarea sa nu au fost agresați în vreun fel, iar polițiștii au avut un comportament normal.

În aceste condiții, după ce s-a clarificat situația, șoferul, pe numeșe său L.R. a fost sancționat conform legislației în vigoare, cu 9 puncte de amendă în cuantum de 1.305 lei pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise şi cu alte 6 puncte amendă în cuantum de 870 lei pentru că nu avea asupra sa permisul de conducere.

Mai mult, pentru alertarea falsă a agenților de poliție, prin numărul de urgență 112, el a mai primit o amendă de 4.000 de lei. În total, L.R. va trebui să plătească, în total suma de 6.175 de lei. În plus, i-a fost suspendat și dreptul de a conduce un autovehicul pentru 90 de zile.

Controversele stârnite de plăcuța „M…E PSD”

În 2018, un bucureștean care şi-a înmatriculat maşina în Suedia cu un mesaj anti-PSD în loc de număr s-a ales cu dosar penal. Este vorba despre celebrul număr „M…E PSD” care a stârnit numeroase comentarii și controverse în spațiul public. Șoferul, pe numele său, Răzvan Ștefănescu, a fost anchetat pentru conducerea unei mașini fără a avea înmatrimaculare valabilă în România.

La momentul respectiv, ambasada Suediei a transmis un mesaj pe pagina de Facebook în care arată că mașinile cu plăcuțe de înmatriculare preferențiale înregistrate în Suedia au dreptul să circule în toată Uniunea Europeană, deci și în România.

Polițiștii de la Brigada Rutieră din București au apreciat că aceste numere nu sunt conforme cu cele legale și că nu pot fi folosite în România. Drept urmare, polițiștii rutieri i-au ridicat plăcuțele de înmatriculare și i-au reținut permisul de conducere.