Evenimentul Zilei > Actualitate > Ambasadorul SUA în China a demisionat! Se naște un nou scandal internațional?!
Ambasadorul SUA în China a demisionat! Se naște un nou scandal internațional?!

Ambasadorul SUA în China a demisionat! Se naște un nou scandal internațional?!

Terry Branstad, ambasadorul SUA în China, a decis luni că este momentul potrivit pentru a se retrage din această funcție.

Ambasadorul SUA în China, Terry Branstad, şi-a prezentat luni demisia. Anunțul a fost făcut public chiar de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Până în acest moment nu se cunosc încă motivele plecării sale din funcție, întrucât acesta nu a făcut nicio precizare referitoare la decizia sa.

„Îi mulţumesc ambasadorului Terry Branstad pentru cei peste trei ani în serviciul poporului american ca ambasador al SUA în Republica Populară Chineză”, a secretarul de stat al SUA Mike Pompeo într-o postare pe Twitter.

„Ambasadorul Terry Branstad a contribuit la reechilibrarea relaţiilor SUA-China pentru a fi mai orientate pe rezultate, reciproce şi corecte”, a mai adăugat el în mesajul de pe Twitter prin care i-a înștiințat pe oameni cu privire la decizia lui Terry Branstad de a renunța la funcția de ambasador SUA în China.

În vârstă de 73 de ani, Terry Branstad a fost de două ori guvernator de Iowa, stat din Midwest-ul american. Prima dată a devenit guvernator pe 14 ianuarie 1983, poziție pe care a menținut-o până în 1999. Cel de-al doilea „mandat” de guvernator l-a obținut pe 14 ianuarie 2011 și își menține poziția până în prezent.

El era la post la Beijing din 2017, reprezentând Washingtonul într-o perioadă de tensiuni cu China în legătură cu comerţul, revendicările teritoriale locale, pandemia de coronavirus şi tulburările din Hong Kong.

În iunie, el a fost convocat de Beijing după semnarea de către preşedintele american Donald Trump a unei legi care permite sancţiuni împotriva liderilor din Hong Kong, o acţiune pe care Ministerul de Externe chinez a calificat-o drept un „amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei”, scrie Agerpres.


Terry Edward Branstad (n. 17 noiembrie 1946, Leland, Iowa) este un politician american care a fost guvernator al statului Iowa în perioada 14 ianuarie 1983 – 15 ianuarie 1999 și care este actualul guvernator al aceluiași stat începând cu 14 ianuarie 2011, când l-a înlocuit pe Chet Culver.