Agresorul, un locuitor din Herzliya, în apropiere de Tel Aviv, a fost arestat, a informat, ieri, poliția israeliană. Bărbatul, în vârstă de 65 de ani, a fost reținut în apropiere de Ambasada Poloniei, urmând să fie prezentat în fața unui judecător, informează AFP.

Ambasadoarea Israelului în Polonia, Anna Azari, a fost convocată la MAE din Varșovia în legătură cu acest incident. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a condamnat o agresiune „rasistă”, estimând că „nu trebuie niciodată tolerată violența contra diplomaților”, în timp ce purtătorul de cuvânt al MAE israelian, Emmanuel Nahshon, a exprimat „totala simpatie pentru ambasador și șocul în fața acestei agresiuni”.

 Ambasadorul a fost, de asemenea, agresat verbal în ebraică, însă a înțeles doar cuvântul „polonez”, a raportat cotidianul israelian Yediot Aharonot. Incidentul a avut loc în cadrul unor tensiuni persistente între Israel și Polonia. Varșovia a anunțat, luni, că a anulat o vizită a unor responsabili israelieni din cauza intenției acestora de a ridica problema returnării proprietăților evreilor care au dispărut după Holocaust, un caz considerat închis de polonezi. În februarie, șeful diplomației israeliene, Israel Katz, a insultat Varșovia spunând că „polonezii sug antisemitism odată cu laptele mamelor”. Ulterior, Polonia a boicotat un summit prevăzut în Ierusalim, cu participarea a patru țări din Estul Europei

 

Te-ar putea interesa și: