"E un subiect uriaș. Vorbim de două state puternice în lume, Israel și Statele Unite, vorbim de dreptul nostru de a hotărî și de a propune statului respectiv unde să ne punem ambasada.

Pe de altă parte, este și atitudinea preșdintelui Iohannis care nu sunt sigur că știe ce vrea, nici nu spune că nu este de acord, dar nici nu spune că e de acord ca să semnalizeze și în Europa. Uniunea European nu a asumat o poziție comună acceptată. Israelul este într-o perioadă în care are o nevoie acută de prieteni, de prieteni adevărați, iar prietenii adevărați sunt cei care în momentele importante sar în ajutor.

Relația noastră cu Israel este una foarte bună, dar potențialul este uriaș și avantajele posibile pentru România sunt foarte mari. Relația cu Statele Unite este una bunicică, nu bună.

Adică Ambasada Americii de aici are un anumit mesaj și un anumit discurs, administrația de acolo se pare că are altă abordare. Dar când se trage linie, avantajele concrete pentru România, din punct de vedere economic și strategic nu sunt foarte mari, în shimb, pentru noi, Statele Unite reprezintă o garanție uriașă de securitate cu care nu avem voie să ne jucăm.

Pe de altă parte, eu nu cred că noi avem dreptul să sunem Israelului, tu nu ai voie să stabilești capitala unde consideri tu de cuviință. Eu îi propun și acum: Domnule Iohannis, mut-o dumneata! Dar noi suntem într-o situație în care nu suntem nici așa, nici așa.

E un subiect deschis pe care nu vrea să-l închidă, dar subiectul la întrebarea deranjantă la întrebare, deranjantă pentru România, că noi de doi ani de zile nu avem ambasador pentru că Iohannis nu vrea să numească, cu toate că a primit mai multe propuneri de la Guvern?

A primit una, nu a zis nimic, a venit alta! Nici de aia nu a zis nimic și a venit și a treia. Adică tu să nu trimiți un ambasador pentru Israel este un mesaj îngrozitor pentru Israel. E vorba de lipsă de respect", a spus Liviu Dragnea.  

 

Te-ar putea interesa și: