Evenimentul Zilei > Politica > Amănuntul ignorat din discursul lui Iohannis. Ce spune, de fapt, despre alegeri și „lockdown”
Amănuntul ignorat din discursul lui Iohannis. Ce spune, de fapt, despre alegeri și „lockdown”

Amănuntul ignorat din discursul lui Iohannis. Ce spune, de fapt, despre alegeri și „lockdown”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că nu vede motive pentru un nou „lockdown”, în care cetăţenii să fie obligaţi să stea la domiciliu din cauza epidemiei de coronavirus.

 

El a făcut un nou apel pentru respectarea măsurilor de protecție sanitară.

„Nu văd motive pentru un nou lockdown, adică o situaţie în care cetăţenii sunt obligaţi să stea la domiciliu, însă da, vedem şi la noi şi în altă parte cum numărul de infectări este totuşi în creştere şi de aceea subliniez de fiecare dată: noi putem să stăpânim răspândirea epidemiei, dacă respectăm regulile simple arhicunoscute – purtarea măştii, distanţare, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor. Sunt lucruri atât de simple prin care reuşim să stăvilim răspândirea virusului (…).

Este foarte puțin probabil să revenim la starea de urgență deoarece disfuncționalitățile au fost majore în economie și alte sectoare. Între timp am învățat multe: știm cum să o gestionă, știm cum să aplicăm sancțiuni și am toată siguranța că vom gestiona situația. Starea de urgență trebuie să rămână ultima soluție și sper să nu mai ajunge acolo”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele nu exclude însă anumite restricții locale dacă situația o va impune.

În privința scrutinului la locale de duminica 27 septembrie, Iohannis este optimist. „Dacă vor fi respectate regulile de igienă, va fi redus la minimum riscul infectării cu noul coronavirus în secţiile de votare.

Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază, care, în esenţă, se rezumă la purtarea corectă a măştii de protecţie, păstrarea distanţei, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor şi dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul infectării în secţiile de votare este redus la minimum. Practic, din acest punct de vedere, exprimarea votului nu diferă semnificativ de alte activităţi pe care le facem în viaţa de zi cu zi, cum ar fi mersul la cumpărături”, a susţinut şeful statului, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni.

În România s-a înregistrat miercuri un nou record de persoane infectate cu COVID-19 în 24 de ore. Sunt 1.767 de cazuri și 47 de decese, dintre care două la persoane tinere, sub 30 de ani.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: