Evenimentul Zilei > Social > Scandal PSD-PNL pe creșterea alocațiilor pentru copii
Scandal PSD-PNL pe creșterea alocațiilor pentru copii

Scandal PSD-PNL pe creșterea alocațiilor pentru copii

Noi nemulțumiri și rumori privind creșterea alocațiilor pentru copii. Majorarea de 20% anunțată de la 1 ianuarie este, în opinia unora, de doar 16%. Liberalii, aflați la guvernare, acuză dubla măsură a celor ce fac aceste afirmații.

Realizarea unui buget credibil pe anul 2021 a obligat guvernul Cîțu să privească peste tot la petice. Așadar, nici alocaţiile pentru copii nu au scăpat de tăieri. De la 1 ianuarie, ar fi trebuit să intre în vigoare o creştere a alocaţiilor cu 20% faţă de nivelul din decembrie 2020. Însă Antena 3 susține că un document intern ar arăta că majorarea efectivă a alocaţiilor ar fi fost mai mică. Aceasta s-ar situa, de fapt, la doar 16%.

Nivelul alocației pentru copii din decembrie 2020 era de 185 de lei. O creştere de 20 procente ar fi dus alocaţia la 222 de lei pe lună.

Se acuză că formula de calcul aplicată de guvern nu a luat în considerare ultima valoare a alocaţiei în 2020, ci alţi doi factori: adică suma de 300 de lei, la care nivelul căreia alocaţia ar urma să ajungă în 2022, şi valoarea din iulie 2020 a alocaţiei, şi anume, 156 de lei.

Aritmetica politică

Criticii susțin că, practic, creşterea de 20% s-a aplicat la diferenţa 300 – 156, adică s-a înmulţit 0,2 cu 144, iar rezultatul s-a adăugat la 185 de lei.

Rezultatul este suma de 214 lei, în loc de 222 lei. Cu alte cuvinte o majorare de 16% faţă de valoarea alocaţiei la finele anului trecut – 185 de lei.

PSD acuză

Vocile din interiorul PSD au intervenit prompt pentru a sancționa. Deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru a Muncii, a declarat că acest artificiu de calcul prin care s-a redus majorarea alocaţiilor este un „furtişag al lui Cîţu din banii copiilor”.

„Nimeni nu scapă de austeritate cu acest buget. Este un alt mod al alianţei guvernamentale de a-şi bate joc de români. Partea tristă este că legea bugetului pe 2021 nu prevede o a doua majorare, de 20%, în acest an”, a mai declarat revoltat Marius Budăi.

Reacția PNL

De cealaltă parte, liberalii resping acuzațiile ca fiind nerealiste. Senatorul liberal Virgil Guran a spus că guvernul a procedat corect cu calculul creşterii alocaţiilor.

„Dacă eu vă spun că vă dau 150 de lei pe lună şi măresc acum suma cu 20% iar peste 6 luni, tot cu 20%, ne vom raporta la suma de bază, de 150 de lei. Dacă nu se ajunge la valoarea de 300 de lei (pentru alocaţia copiilor, n.r.) în 2022, Ministerul Finanţelor va trebui să dea explicaţii”, a spus liberalul Virgil Guran.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.