Judecătorii se ceartă pe salarii. Șefa ÎCCJ, Alina Corbu, vine cu explicații

Judecătorii se ceartă pe salarii. Șefa ÎCCJ, Alina Corbu, vine cu explicații

Judecătorii se ceartă între pe salarii. Alina Corbu, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, vine cu explicații despre buget.

Alina Corbu a venit cu explicaţii către judecători privind plafonarea salariilor. Președinta ÎCCJ este acuzată că plătește toate drepturile celor de la Înalta Curte. Scandalul este generat de faptul că ICCJ gestionează acum bugetele tuturor instanțelor și a rămas fără suficienți bani de salarii.

Judecătorii de la instanțele inferioare se plâng că din primăvară nu mai primesc toate drepturile legale. Dar o suspectează pe Corbu că nu aplică măsurile de austeritate în cazul colegilor ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alina Corbu vine cu explicaţii

Alina Corbu dă vina pe Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor.

„După cum cunoaşteţi, bugetul instanţelor judecătoreşti pentru anul 2023 a fost construit pe baza proiecţiei bugetarea realizate de către Ministerul Justiţiei şi de Curţile de Apel. Dificultăţile privind plata integrală a drepturilor salariale pentru judecători şi personalul auxiliar a apărut în luna aprilie.

Ca urmare a ordinelor preşedintelui ÎCCJ prin care s-a acordat VRS neplafonat. Urmare de decizii emise în acelaşi sens de către ordonatorii secundari de credite în privinţa grefierilor”, a spus preşedinţa Înaltei Curţi.

Alina Corbu a precizat că instituţia pe care o conduce a insistat constant, la fiecare procedură lunară de deschidere a creditelor bugetare pentru plata salariilor pentru acordarea de către Ministerul Finanţelor a sumelor necesare pentru acoperirea integrală acestor drepturi.

„Ministerul Finanţelora stabilit de fiecare dată o limită de 230.000 de lei pe lună. Cu această alocaţie bugetară, conformă cu sumele previzionate pentru bugetul aflat în execuţie. Dar evident inferioară celei necesare pentru plata integrală a drepturilor salariale în noul cuantum.

Nerespectarea acestei limite de către ordonatorul principal de credite ar fi atras imposibilitatea plăţii drepturilor salariale pentru luna respectivă pentru judecătorii şi personalul auxiliar de specialitate. Rezultat inadmisibil în afara ipotezei în care ar exista un consens în cadrul sistemului spre o astfel de cale”, a explicat Alina Corbu.

Acuzaţiile aduse Alinei Corbu

Judecătorii o acuză pe Alina Corbu, președintele ÎCCJ, că plătește toate drepturile celor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. În timp ce la instanțele inferioare salariile vin tăiate. Scandalul este generat de faptul că ICCJ gestionează acum bugetele tuturor instanțelor și a rămas fără suficienți bani de salarii.

Judecătorii de la instanțele inferioare se plâng că din primăvară nu mai primesc toate drepturile legale- Dar o suspectează pe Corbu că nu aplică măsurile de austeritate în cazul colegilor ei.

Alina Corbu calmează judecătorii

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \EEC

Alina Corbu încearcă să-i calmeze pe judecătorii revoltaţi

„După cum cunoaşteţi, bugetele Înaltei Curţi, respectiv al celorlalte instanţe judecătoreşti sunt separate. Şi nu există posibilitatea de a transfera sume între acestea”, susţine Alina Corbu.

Preşedinta ÎCCJ a mai declarat că nicio dispoziţie legală nu permite Înaltei Curţi sau ordonatorilor secundari, care puteau acoperi modificarea cuantumului salariilor, să nu procedeze astfel. Nefiind o chestiune „de alegere a ordonatorului sau de priotizare în dauna altora”.

„În prezent, continuăm demersurile pentru a rezolva aceste inechităţi salariale pentru decembrie 2023. Astfel încât ele să nu se răsfrângă şi asupra exerciţiului bugetar următor”, a declarat Alina Corbu.