Alimentele care trebuie evitate. Pot crește riscul de deces prematur

Alimentele care trebuie evitate. Pot crește riscul de deces prematur Cumpărături la supermarketul inteligent. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În cadrul unui studiu realizat pe o perioadă de trei decenii s-au descoperit alimentele care pot crește riscul de deces prematur.

Alimentele care ne distrug sănătatea și trebuie evitate. Pot crește riscul de deces

Potrivit unui studiu desfășurat pe parcursul a 30 de ani, consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc crescut de deces la vârste mai fragede.

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, alimentele ultraprocesate sunt acele produse care conțin ingrediente "rar sau niciodată folosite în bucătării", sau care includ aditivi meniți să îmbunătățească gustul sau să le facă mai atrăgătoare, relatează CNN Health.

Aceste ingrediente, care sunt prezente în produse precum sucuri, chipsuri, supe ambalate, nuggets și înghețată, pot include conservanți pentru prevenirea mucegaiului sau bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori pentru a preveni separarea, precum și adaosuri de zahăr, sare și grăsimi, modificate pentru a face alimentele mai atrăgătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Carnea procesată și alimentele și băuturile zaharoase nu prezintă aceleași riscuri ca și cerealele integrale ultraprocesate, a explicat autorul principal al studiului, Dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Universitatea Harvard.

Studiul arată că cei care au mâncat cel mai mult au avut un risc cu 4% mai mare de deces

Studiul a examinat datele a peste 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății din Statele Unite, care nu aveau antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Începând din 1986 și până în 2018, participanții au furnizat la fiecare doi ani informații despre sănătatea lor și despre obiceiurile lor de viață. La fiecare patru ani, aceștia au completat un chestionar alimentar detaliat.

Conform studiului publicat miercuri în revista The BMJ, grupul care a consumat cele mai puține alimente ultraprocesate a avut în medie aproximativ trei porții pe zi, în timp ce persoana care a consumat cele mai multe a mâncat în medie șapte porții pe zi.

Datele au arătat că cei care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate au prezentat un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză, inclusiv un risc cu 9% mai mare de deces neurodegenerativ.

Song a caracterizat corelația drept "moderată", precizând că legătura nu a fost la fel de puternică între toate tipurile de alimente ultraprocesate.

„Asocierea pozitivă este determinată în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau îndulcite artificial", a spus el.

Concluziile acestui studiu au fost consistente cu sute de alte cercetări din domeniu, însă ceea ce îl diferențiază este analiza diverselor subgrupuri din categoria alimentelor ultraprocesate, a explicat Dr. Marion Nestle, profesor emerit Paulette Goddard de nutriție, studii alimentare și sănătate publică la Universitatea din New York.

mancare

mancare / Sursa foto: Dreamstime.

Ce ar trebui să facem cu alimentele ultraprocesate

Song nu ar recomanda în mod neapărat evitarea completă a tuturor alimentelor ultraprocesate.

„Cerealele, pâinea integrală, de exemplu, sunt considerate, de asemenea, alimente ultraprocesate, dar conțin diverse substanțe nutritive benefice, cum ar fi fibre, vitamine și minerale", a spus el. „Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, cum ar fi carnea procesată, băuturile îndulcite cu zahăr și, de asemenea, potențial, băuturile îndulcite artificial."

Există și mai multe întrebări la care trebuie să se ofere răspunsuri în ceea ce privește alimentele ultraprocesate.

În primul rând, studiul recent este semnificativ datorită perioadei de timp acoperite, însă este un studiu observațional. Acest lucru înseamnă că, deși cercetătorii pot observa o corelație, nu pot afirma că alimentele au fost cauza deceselor, a explicat Dr. Peter Wilde, cercetător emerit la Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

De asemenea, cercetătorii trebuie să investigheze mai detaliat componentele alimentelor ultraprocesate care ar putea influența sănătatea - fie că este vorba de aditivi alimentari, emulgatori sau arome - pentru a oferi sfaturi guvernelor și instituțiilor în ceea ce privește reglementarea alimentelor, a afirmat Song.

Ce contează cel mai mult în stilul nostru de viață, potrivit specialiștilor

Cercetătorii au observat, de asemenea, că cel mai crucial factor în reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane, a adăugat Song.

„Dacă oamenii mențin o dietă în general sănătoasă, nu cred că trebuie să fie ca și speriați sau să se sperie", a spus el. „Modelul alimentar general este încă factorul predominant care determină rezultatele în materie de sănătate".

O dietă sănătoasă este variată, și are cât mai multe fructe și legume.

„Dacă sunteți îngrijorați de aditivii alimentari, atunci alegeți alimente care au un nivel scăzut de aditivi", a spus el într-un e-mail. „Doar fiți atenți la conținutul nutrițional al (alimentelor ultraprocesate) pe care alegeți să le consumați".

De asemenea, este crucial să conștientizăm că alimentele trebuie consumate în echilibru. Sucul de fructe este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți benefice când este consumat în cantități moderate, însă excesul poate duce la niveluri crescute de zahăr care pot anula aceste beneficii.

„Acest lucru nu este alb și negru", a mai spus medicul. „Un anumit aliment nu este fie bun, fie rău, ci va conține elemente din ambele, iar echilibrul dintre cele două poate depinde de cantitatea pe care o consumați".