Visa Waiver. Bugetarii, noi privilegii: vize de SUA pe banii românilor

Visa Waiver. Bugetarii, noi privilegii: vize de SUA pe banii românilor Sursa foto: Arhiva EvZ

Aproximativ 20.000 de bugetari au profitat de faptul că Executivul decontează și costul vizelor turistice sau de afaceri, pentru deplasările în Statele Unite. Mai bine de jumătate dintre cereri au venit din partea angajaților din MAI.

Aproximativ 20.000 de bugetari vor bani pentru vize

Însă, decontarea vizelor face parte dintr-un plan mai amplu al Guvernului. Astfel se urmărește reducerea sub 3% a ratei de refuz și includerea României în programul Visa Waiver și, într-un final eliminarea totală a vizelor. Potrivit informațiilor centralizate aproximativ 20.000 de bugetari au cerut decontarea vizelor pentru Statele Unite.

„Cel mai mare număr de solicitări a venit de la Ministerul Afacerilor Interne, unde 11.000 de angajați au luat vize”, au precizat sursele citate de portalul Profit. Ca România să fie inclusă în programul Visa Waiwer este necesar ca autoritățile române să mențină aceași ritm de reînnoire a vizelor măcar până la finalul acestui an.

Vize SUA

sursa: arhivă EVZ

Cetățenii români, îndemnați să-și reînnoiască vizele

Misiunea diplomatică a Statelor Unite la Bucunești a inițiat în urmă cu 6 luni o companie publică prin care în îndeamnă pe cetățenii români cu vize expirate să și  le reînnoiască, mai ales că nu mai este nevoie de un alt interviu. În acest fel ar urma să se îmbunătățească și rata de respingere a vizelor și creșterea numărului de cereri aprobate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a intra în programul Visa Waiver numărul cerereilor respinse ar trebui scadă sub 3%. În toamna anului trecut, Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA a declarat că țara noastră va intra în programul Visa Waiver de la 1 decembrie 2025.

Ambasadorul României în SUA, pronostic optimist privind intrarea în programul Viza Waiver

Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai avem de așteptat până vom călători în SUA fără vize

O afirmație pe care a reluat-o și Marcel Ciolacu în 2023, în timpul unei vizite în Statele Unite. Ce nu au precizat însă cei doi oficiali, ține de faptul că rata de respingere a vizelor americane pentru cetățenii români a fost în 2023, de peste 15%. Prin urmare, este puțin probabil ca România să fie inclusă în programul Visa Waiwer.

Aspect pe care l-a iterat și consulul general al Ambasadei SUA la București, Johm Gimbel. Diplomatul a declarat, cu referire la termenul de intrare a României în programul Visa Waiwer că, „data de 1 decembrie 2025 este una de un optimism nefondat”. Mai mult, decizia de acceptare în Program nu este una politică.