Visa Waiver, detalii de ultima oră. Când vom merge în SUA fără viză

Visa Waiver, detalii de ultima oră. Când vom merge în SUA fără viză Marcel Ciolacu Sursa foto: Photo 41900402 © Popartic | Dreamstime.com

Andrei Muraru a declarat că este foarte optimist cu privire la posibilitatea ca România să intre în programul Visa Waiver chiar de anul viitor.

Andrei Muraru a mai subliniat faptul că şi alte companii aeriene vor anunţa zboruri directe către SUA. Iar ridicarea vizelor va contribui la construirea mai multor punţi pentru schimburi profesionale, instituţionale,de turism şi de afaceri între România şi SUA.

„În 2021 am avut peste 17% în timp ce în 2022 am avut 12,61%, acea cifră mare din 2012 s-a datorat condiţiilor extraordinare de pandemie, când am avut de peste trei ori mai puţine aplicaţii pentru viză şi numărul a rămas constant dar raportat la numărul total de cereri. Nu este o scădere conjuncturală, vine ca urmare o unor eforturi pe ambele maluri ale Atlanticului şi la Bucureşti şi la Washington, a unor semnale transmise şi de partea română şi americană către publicul român”, a declarat ambasadorul României în SUA.

Andrei Muraru, optimist cu privire la programul Visa Waiver

Ambasadorul Andrei Muraru a subliniat că anul trecut  a fost un număt foarte mare de aplicaţii pentru viză în SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul trecut am avut un număr substanţial mai mare de aplicaţii pentru viză, în continuare Ambasada SUA încurajează pe toţi cei care au o viză care a expirat să solicite reînnoire, fără interviu. Noi credem că acest trend arată pe de o parte o tendinţă pozitivă şi în spate stă voinţa ambelor guverne de a îndeplini toate condiţiile privind scutirea de vize şi de a permite României să intre în acest program Visa Waiver, sperăm noi de anul viitor”, a declarat Andrei Muraru.

Visa Waiver

Andrei Muraru, optimist cu privire la programul Visa Waiver. Sursa foto: Dreamstime.com

Întrebat dacă este posibil ca anul viitor românii să intre în SUA fără vize, ambasadorul a spus: „Eu sunt foarte optimist că acest lucru se va întâmpla. sigur, 8,79% pare mare în raport cu cerinţa progamului de a avea o rată de refuz sub 3%, dar există multe alte exemple în istoria programului Viza Waiver, în care state cu cifre mult mai mari ca România, au reuşit să intre în anul următor în program”.

Andrei Muraru a mai spus că Polonia, care a intrat în Viza Waiver în 2019 şi are o diasporă mult mai mare, cu 9,5 milioane de polonezi în SUA, nu a beneficiat de un val atât de mare de veniri după ce a intrat în program.

Ar putea fi o imagine cu bani şi text care spune „AMBASADA ROMÂNIEI ÎN STATELE UNITE ALE AMERICII RATA DE REFUZ AL VIZELOR B1/B2 PENTRU ANUL FISCAL 2023 (1 octombrie 2022 2022-30 septembrie 2023) ROMÂNIA: 8.79 Sursa: Departamentul de Stat al SUA, 17 ianuarie 2024 VISA VISA”

programul Visa Waiver. Sursa foto: Facebook.

Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea fi un impediment pentru Româmia?

Andrei Muraru a mai declarat că nu vede un impediment privind programul de vize, dacă Donald Trump ajunge la Casa Albă”.

„Chiar dacă România intră în Visa Waiver, nu poţi să urci imediat în avion, trebuie să completezi un formular online (..) SUA păstrează în continuare o procedură simplificată pentru a proteja teritoriul SUA de eventuale intrări a unor persoane certate cu legea sau care au interdicţie de a călători”, a explicat Andrei Muraru.

Andrei Muraru, despre zborurile directe din București în New York în această vară: „Credem că acesta este un efect al discuţiilor cu publicul cu privire la potenţiala accedere a României în programul Viza Waiver. Noi credem că şi alte companii aeriene vor anunţa zboruri directe către SUA şi credem că această foarte posibilă ridicare a vizelor, anul viitor, va contribui la construirea mai multor punţi pentru schimburi profesionale, instituţionale, turism şi de afaceri”, a concluzionat Andrei Muraru.