Fără vize în Statele Unite. România ar putea fi inclusă în programul Visa Waiver

Fără vize în Statele Unite. România ar putea fi inclusă în programul Visa Waiver

Ambasadoarea Statelor Unite la București Kathleen Kavalec a declarat astăzi, 25 septembrie, că România va adera la programul Visa Waiver al SUA, cel mai probabil în 2025.

Programul Visa Waiver le va permite românilor să călătorească în Statele Unite ale Americii fără a mai solicita vize de la Ambasada SUA în București.

Ambasada Statelor Unite ale Americii

sursă foto: Arhiva EvZ

România ar putea fi introdusă în programul Visa Waiver din 2025

Șefa misiunii diplomatice americane în România a adăugat că țara noastră nu poate adera mai devreme de 2025. Ca urmare a faptului că autoritățile americane au obiectivul de a măsura rata anuală de respingere. Totodată, ambasadoarea SUA a lăsat de înțeles că România se află pe drumul cel bun în privința ridicării vizelor.

Totuși, diplomatul american a subliniat faptul că termenul înaintat nu este bătut în cuie. La mijloc ar fi mai mulți factori care pot modifica termenul de aderare în cadrul programului Visa Waiver. Din păcate, țara noastră nu întrunește condițiile necesare pentru scăpa de viză pentru intrarea în Statele Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a participa la programul Visa Waiver este necesar ca țara respectivă să îndeplinească cerințele în materie de combaterea terorismului, securizarea granițelor, securitatea documentelor sau aplicarea legii imigrației. Rata de refuz de care a amintit ambasadoare SUA, în cazul vizelor solicitate de cetățenii români în anul 2021 a fost de 17,03%. În creștere față de anul precedent, când rata de respingere a fost semnificativ mai mică, de 10,14%, potrivit usembassy.gov.ro.

Rata de respingere a solicitiărilor de vize este de 17, 03%

Pentru a intra în programul Visa Waiver, România trebuie să aibă o rată de respingere de cel mult 3%, potrivit datelor furnizate de Departamentul de Stat al SUA.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun," a declarat ambasadoarea SUA.

Kathleen Kavalec a celebrat aniversarea a 25 de ani de Parteneriat strategic dintre Statele Unite ale Americii și România la Oradea în cadrul expoziției  "Noi, Poporul/We the People". Expoziția poate fi admirată în fața Primăriei Oradea. Doritorii au la dispoziție o lună pentru a admira cele 150 de fotografii realizate de-a lungul celor 25 de ani.