Ungaria acuză SUA după restricțiile de viză: „Biden se răzbună pe maghiari”

Ungaria acuză SUA după restricțiile de viză: „Biden se răzbună pe maghiari” Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

SUA au impus marţi restricţii pentru deținătorii de pașapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver. În urma acestui anunţ, Ungaria a reacționat acuzând administrația Joe Biden că „se răzbună pe maghiari”.

În cadrul Programului Visa Waiver, de scutire a vizei, cetățenii din țările participante, inclusiv Ungaria, pot călători în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză, documentele de călătorie fiind înregistrate în Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).

Ungaria acuză SUA după restricțiile de viză: „Biden se răzbună pe maghiari”

Noile restricții în privința vizelor anunțate de SUA în cazul cetățenilor ungari au provocat nemulțumire la Budapesta. Ministerul maghiar de Interne acuză administrația Joe Biden că „se răzbună ă SUA după restricțiile de viză: „Biden se răzbună pe maghiari”pe maghiari”.

Decizia se aplică începând de marți și a fost motivată de oficialii americani prin existența unor preocupări legate de securitatea pașapoartelor emise de autoritățile maghiare între anii 2011 și 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul susține că SUA au solicitat Ungariei date despre maghiarii cu dublă cetăţenie care trăiesc dincolo de graniţele ţării, însă Budapesta nu va oferi aceste informații nimănui, invocând că este în joc securitatea maghiarilor de peste hotare.

„Acesta este motivul pentru care administraţia preşedintelui Joe Biden se răzbună acum pe maghiari”, se arată în comunicatul Ministerului Ungar de Interne.

Ungaria este singura țară vizată de decizia luată de SUA

Un înalt oficial guvernamental american a declarat că modificările nu se aplică niciunuia dintre ceilalţi 39 de participanţi la Programul Visa Waiver şi că sunt unice pentru Ungaria.

„Există o problemă sistemică, şi anume că sute de mii de pașapoarte au fost emise între 2011 şi 2020 fără a exista cerinţe de verificare a identităţii”, a declarat oficialul american.

După ce a ajuns la putere în 2010, guvernul premierului ungar Viktor Orban a pus în practică un mecanism simplificat de acordare a cetățeniei etnicilor maghiari din străinătate, beneficiarii fiind din România, Slovacia și Ucraina.

Opoziţia a spus că Viktor Orban a luat decizia în scop electoral

„Există sute de mii de pașapoarte care au fost emise de guvernul Ungariei ca parte a programului de naturalizare simplificată, fără a exista mecanisme stricte de verificare a identității", a declarat pentru Politico ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman.

Diplomatul a amintit că guvernul SUA a avertizat autoritățile ungare asupra acestei vulnerabilități de securitate de mulți ani și pe parcursul mai multor administrații.

„Până acum, guvernul ungar a ales să nu abordeze această preocupare de securitate, ceea ce a determinat Statele Unite să răspundă", a spus David Pressman, adăugând că "nu acesta este rezultatul dorit de SUA”.

Mișcarea Washingtonului vine într-un moment în care relațiile Ungariei cu partenerii occidentali sunt la un nivel scăzut. Aliații NATO sunt nemulțumiți de faptul că Parlamentul Ungariei nu a ratificat încă aderarea Suediei la alianța militară. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că oficiali maghiari de rang înalt - începând cu premierul Orban - promovează narațiunile Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina și la sancțiunile europene dispuse la adresa Moscovei, notează Politico.