Un politician olandez explică de nu se dorește ca Ungaria să prea președinția Consiliului UE
- David Marinescu
- 26 iulie 2023, 09:48
La Bruxelles, din cauza migraţiei, le este frică de preşedinţia ungară la Consiliul UE, acest lucru a rezultat dintr-un interviu acordat pentru Klubrádió, cu sediul la Budapesta, de un membru al Comisiei Consultative olandez pe lângă Uniunea Europeană.
Politicianul a spus clar: La Bruxelles ei se tem că, dacă Ungaria va obţine preşedinţia rotativă politica de migrație a UE va rămâne blocată, iar relocarea migranților în funcție de cote va fi amânată şi mai mult. Viktor Orbán a declarat anterior că va lupta din toate puterile sale împotriva cotelor obligatorii, scrie publicația maghiară Hirador.
Migranţii africani debarcă unul după altul de pe o navă spaniolă a Gărzii de Coastă, în Insulele Canare. Numai anul acesta peste șapte mii de oameni au venit în paradisul turistic.
Potrivit ultimelor planuri de la Bruxelles, migranţii care vin în masă ar fi din nou relocaţi între toate statele membre ale UE pe baza cotelor, ceea ce ar obliga Ungaria să găzduiască migranți ilegali în centre de primire deschise - înfiinţând astfel cel mai mare ghetou de migranţi din Europa. Însă, Guvernul ungar este ferm hotărât şi nu va implementa acest plan. Această atitudine poate fi în spatele intenției de la Bruxelles ca anul viitor Ungaria să nu deţină președinţia UE, această chestiune a rezultat din interviul amintit.
Migranții, marea problemă
Profesorul de drept la Universitatea din Groningen, John Morijn, a declarat în calitate de membru al Comisiei Meijers: La Bruxelles, le este teamă că politica de migrație a UE va rămâne blocată sub președinția rotativă ungară, și va fi amânată şi mai mult, de exemplu, relocarea migranților în funcție de cote.
"Nu putem avea încredere că regulamentul nu va fi direcţionat tocmai spre direcția opusă, așa cum ar fi în interesul Bruxelles-ului. Mi-e teamă că Ungaria va avea în vedere propriile interese şi nu interesele comunității. Își pot permite consiliul, comisia și parlamentul să oprească complet chestiunile legate de migrație timp de șase luni?”, a spus John Morij, membru al Comisiei Meijers, care funcţionează pe lângă UE.
Cu alte cuvinte, olandezul John Morijn a spus clar pentru Klubrádio ceea ce se putea doar bănui până acum: le este frică de președinția ungară la Bruxelles din cauza migrației.
Reacția lui Viktor Orban
Guvernul ungar a respins de la început propunerea de cotă. Premierul Viktor Orbán a declarat anterior: Ţara noastră va lupta împotriva ghetourilor de migranți și a cotelor obligatorii de migranți, şi Ungaria nu va pune în aplicare deciziile UE în materie de migrație.
Guvernul ungar a reiterat de mai multe ori: are o idee despre cum ar trebui să fie stopat afluxul de migranți. György Bakondi a spus: pur și simplu nu ar trebui să li se permită migranților să intre.
"Credem că dacă am închide aceste canale, nu ar exista nicio modalitate pentru intrarea ilegală şi atunci şi cu migrația ilegală s-ar termina repede", a afirmat consilierul principal pe probleme de securitate internă al premierului ungar.
Aceste bande criminale organizate au atins acum cote alarmante. Interpolul a anunțat luni că, împreună cu Europol, a destructurat o rețea de trafic de persoane în Serbia, reţea care se întinde pe mai multe continente şi care a introdus ilegal peste cinci mii de migranți din Cuba în Uniunea Europeană prin Serbia. Cubanezii au fost nevoiți să plătească 9.000 de euro de persoană, adică 3,5 milioane de forinți, pentru călătorie și documentele false. Migranții ilegali au fost introduși ilegal în Grecia, iar apoi în Spania. (Traducere: Rozália Gănciulescu/Rador).