Evenimentul ZileiSocialAlianța USR-PLUS continuă lupta pentru TVR. Bulai nu știe cu cine, dar vrea

Alianța USR-PLUS continuă lupta pentru TVR. Bulai nu știe cu cine, dar vrea

Alianța USR-PLUS continuă lupta pentru TVR. Bulai nu știe cu cine, dar vrea
Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, susţine necesitatea unei reforme pentru Televiziunea publică.

Alianța USR-PLUS este hotărâtă pe TVR. Este nevoie de o decizie a alianței, spune Iulian Bulai.

„Va trebui o decizie a alianţei, dar noi, cei de la USR PLUS, suntem de acord cu o reformă şi legislativă pentru TVR în cel mai scurt timp, când va începe sesiunea ordinară. S-au propus grupuri de lucru în cadrul coaliţiei de guvernare pentru a începe acest demers, se va face împreună cu societatea civilă”, a spus Bulai, la o dezbatere pe situaţia TVR cu jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile.

El a spus că trebuie o reformă a TVR care să ţină cont de „chestiuni relevante de acum, nu din 1994”, când a fost făcută legea de funcţionare a acestei instituţii, menţionând că publicul trebuie să fie mai divers, nu numai cu vârste peste 50 de ani.

„Nu am exact acest răspuns”

Bulai a menţionat că trebuie făcut un profil al persoanei care va ocupa funcţia de preşedinte – director general al Televiziunii publice.

„Deci, cine ar fi persoana potrivită? O persoană din interiorul TVR, din afara TVR, dar cu experienţă de management şi jurnalist, o persoană care are doar experienţă în management, oameni care au observat presa din România timp de 20 – 25 de ani din societatea civilă, un manager cu experienţă de la alte televiziuni publice din străinătate? Nu am exact acest răspuns.

Subliniez crezul meu politic despre Televiziunea publică, şi anume o televiziune care trebuie să fie curajoasă, liberă, independentă, de referinţă, care să fie citată, care să fie relevantă, care să fie, datorită misiunii şi bugetului pe care îl are, televiziunea care creează cel mai mult conţinut de investigaţii, documentare şi dezbatere relevantă în spaţiul public pentru informare, dar şi pentru educare”, a afirmat Bulai.

Întrebat când va fi chemată la audieri, în Comisia de cultură, preşedintele – director general Doina Gradea, deputatul USR a precizat că acest lucru se va întâmpla în momentul discutării rapoartelor de activitate ale TVR.

Alianța USR-PLUS hotărâtă pe TVR. „E o bulibășeală totală”

În timpul dezbaterii, Sorin Ioniţă (Expert Forum) a spus că sunt mari probleme la TVR, menţionând că este un eşec în definirea misiunii acestei instituţii, care nu este „clară”, dar şi în legătură cu subvenţia de la buget primită.

„E o bulibăşeală totală”, a afirmat Sorin Ioniţă, menţionând că Televiziunea publică este „de tip european generalist, cum existau în anii ’60, iar „limbajul vizual este demodat”, „omoară audienţa”.

La rândul său, Mircea Toma, preşedinte al Agenţiei de Monitorizare a Presei, consideră că în România, în momentul de faţă, presa este în derivă, iar „paradigma comercială a câştigat meciul şi majoritatea instituţiilor media funcţionează într-o cheie exclusiv comercială. Jurnalismul de investigaţie mai există în 2 mici oaze. A dispărut din Televiziunea publică. Cenzura s-a manifestat şi prin dispariţia acestei categorii de jurnalism”.

Ioana Avădanei, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, a apreciat că publicul Televiziunii române este de vârstă 50 plus, menţionând că există un mare semn de întrebare în privinţa viziunii din această instituţie.

„Vedem rapoarte ale Curţii de Conturi, procese câştigate (…) Trebuie să vedem de unde vin aceste practici defectuoase. (…) Modificarea legii trebuie să fie ultimul pas pe care îl facem, după ce avem toate informaţiile adunate”, a subliniat ea, potrivit Agerpres.

Poziția oficială a TVR

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: