Președintele Vladimir Putin a declarat, joi, că o viitoare alianță militară între Rusia și China nu „poate fi exclusă”, dar că o astfel de alianță nu ar fi necesară pentru moment.

Exprimându-se la Clubul de Discuții Valdai, liderul de la Kremlin a declarat că Rusia și-a intensificat cooperarea militară cu China în cadrul unor exerciții militare comune și partajarea cu gigantul asiatic a tehnologiilor militare rusești sensibile.

„Fără îndoială, cooperarea noastră cu China întărește capacitatea de apărare a armatei chineze”, a declarat Vladimir Putin, în videoconferință cu experți internaționali în politică externă.

Legăturile militare ale Moscovei cu Beijingul se pot aprofunda și mai mult într-o zi, a adăugat el, menționând: „Timpul va arăta cum se se vor dezvolta aceste legături…dar nu excludem acest lucru”.

Întrebat despre o posibilă alianță militară ruso-chineză, Putin a răspus: „Nu avem nevoie de ea, dar în teorie este foarte posibil să ne imaginăm”, scrie The Moscow Times.

Până în prezent, Rusia și China au respins o alianță militară în sensul deplin al cuvântului în favoarea unui parteneriat strategic. Rusia a „pivotat” către China după ce anexarea Crimeei, în 2014, a declanșat sancțiuni occidentale și a adus la cel mai jos nivel, după Războiul Rece, relațiile Moscova-Occident.

Liderul de la Kremlin a mai declarat că Germania și China se îndreaptă către statutul de superputeri politice și economice, deoarece rolul Statelor Unite, precum și al Marii Britanii și Franței, a slăbit pe scena mondială.

Comentariile lui Putin cu privire la partajarea tehnologiei sensibile cu China vin în mijlocul unui val de urmăriri penale împotriva oamenilor de știință ruși acuzați că au transmis secrete de stat Beijingului.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE