Evenimentul ZileiInternationalAlianță europeană împotriva Rusiei. Trei mari puteri s-au unit împotriva lui Putin

Alianță europeană împotriva Rusiei. Trei mari puteri s-au unit împotriva lui Putin

Alianță europeană împotriva Rusiei. Trei mari puteri s-au unit împotriva lui Putin
Cancelarul Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cel ucrainean Volodimir Zelenski au lansat vineri un apel către Rusia. Înalții oficiali solicită retragerea trupelor comasate în ultimele săptămâni la frontiera cu Ucraina, într-un demers pentru "detensionare" a situaţiei în regiune.

Cancelarul german, preşedintele francez şi cel ucrainean au exprimat în cadrul unei videoconferinţe preocuparea lor comună faţă de această activitate militară rusă „la frontiera cu Ucraina, precum şi în Crimeea anexată ilegal”. Ei au chemat la retragerea „acestor întăriri de trupe pentru a se ajunge la o detensionare”, potrivit unui comunicat comun transmis de cancelaria germană, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Atașament occidental pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

La finalul întrevederii de la Paris între Emmanuel Macron şi Zelenski, cărora li s-a alăturat cancelarul Angela Merkel prin videoconferinţă, liderii Franţei şi Germaniei au reiterat ataşamentul pentru „independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

În comunicat se subliniază necesitatea respectării acordurilor de pace de la Minsk pentru a opri conflictul din estul Ucrainei, precum şi angajamentul Germaniei şi Franţei de a relua convorbirile în aşa-numitul format Normandia – adică dialogul dintre Rusia şi Ucraina, sub medierea Franţei şi Germaniei.

Zelensky s-a declarat pregătit pentru discuții cu Vladimir Putin

Preşedintele ucrainean s-a declarat pregătit pentru discuţii cu omologul său rus Vladimir Putin, cu participarea Franţei şi a Germaniei. Se încearcă astfel atenuarea tensiunilor legate de mobilizarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Președintele ucrainean Zelenski, care a făcut această declaraţie după întâlnirea de la Paris cu Emmanuel Macron, a apreciat, de asemenea, că un summit între Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden ar putea contribui la calmarea situaţiei. Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin urmează a fi stabilită și a fost propusă pentru întâlnire, de către americani, o țară neutră, o țară terță.

Discuţiile dintre cei trei participanţi la convorbirile în format Normandia au avut loc pe fondul îngrijorărilor provocate de mobilizarea de trupe şi echipamente militare ruse la graniţa ruso-ucraineană şi al numeroaselor încălcări ale armistiţiului în Donbas.

În Ucraina doar în anul 2021 au decedat în urma operațiunilor militare de la granița cu Rusia 20 de militari ucraineni și există 57 de răniți. Ar putea exista, de asemenea, unele victime în rândul populației civile.


Accesează: