Președintele Ucrainei a lansat ideea cu ocazia unei emisiuni televizate. Întrebat ce va face dacă războiul din estul țării se eternizează, Volodimir Zelenski, de 42 de ani, a aruncat pe masă o soluție stranie: construirea unui zid.

O construcție asemănătoare cu cea ridicată de Statele Unite de-a lungul frontierei cu Mexicul, sau de Israel în Cisiordania.

„Donbassul ar deveni un alt teritoriu, care nu va mai fi considerat ca fiind al nostru”, a spus Zelenski pe canalul 1+1. „Ar fi doar o zonă nerecunoscută de comunitatea internațională. Înainte (de a construi zidul) ar trebui să-i primim la noi pe toți cei care doresc să părăsească regiunea.”

Ideea unui astfel de zid îi aparține lui Andrii Yermak, cel mai apropiat consilier al președintelui, fostul său avocat când Zelenski era actor.

„Ar putea fi un plan B”, a declarat el recent cu ocazia unei vizite la Londra.

„Avem în studiu cinci planuri în caz de eșec al acordurilor de pace, iar acesta este unul dintre ele”, afirmă și Kirill Timoșenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale, în vârstă de numai 30 de ani, care are pe birou un logo cu Star Wars, scrie Le Point.

Însă construirea unui zid de 450 de kilometri nu este o joacă. Mai ales când te afli în cătarea rușilor. Totuși, ideea poate constitui un factor de presiune la adresa rușilor.

Zelenski s-a arătat evident nemulțumit de întâlnirea cu Putin de la Paris, în prezența lui Macron și Merkel. „Mi-aș fi dorit să rezolvăm mai multe probleme”, a spus el.

Iar simpatia și interesele care îi leagă pe liderii francez și german de șeful de la Kremlin nu sunt de natură să-l liniștească pe Zelenski,

Mai ales că presa rusă a surprins câteva cuvinte pe care Merkel i le-a adresat lui Putin pe culoar, după summit: „Astăzi, tu ai câștigat”.

Te-ar putea interesa și: