Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, achitat în dosarul pentru depăşirea atribuţiilor. Video

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, achitat în dosarul pentru depăşirea atribuţiilor. Video Alexandr Stoianoglo. Sursa foto: procuror.magistrat.md

Fostul procuror general de la Chişinău, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat miercuri în dosarul în care era acuzat de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Instanţa a achitat-o şi pe Maria Cobzac, fostă subalternă a lui Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo a fost declarat nevinovat de către Judecătoria Chişinău. Sentinţa nu este definitivă şi este cu drept de contestare în instanţa ierarhic superioară.

Decizia de achitare a fost luată de magistraţii Angela Catană şi Petru Păun. Cel de al treilea membru al completului de judecată, a avut o opinie separată.

În gestiunea magistraţilor se află încă trei dosare pe numele procurorului general suspendat – violarea corespondenţei private, corupere pasivă şi îmbogăţire ilicită.

Ne puteți urmări și pe Google News
Alexandr Stoianoglo aşteaptă sentinţa

Alexandr Stoianoglo aşteaptă sentinţa. Sursa foto: EvZ

Procuratura Anticorupţie a anunţat că va contesta sentinţa.

De ce a fost învinuit Alexandr Stoianoglo

Alexandr Stoianoglo a fost învinuit de acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) , Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem. Chitoroagă, nu a avut dreptul la indemnizaţia unică deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Ordinul privind demisia lui Chitoroagă a fost semnat de Stoianoglo la 23 ianuarie 2020, în aceeaşi zi când a fost depusă cererea de demisie. Pe lângă acceptarea cererii de demisie a lui Chitoroagă, Stoianoglo a dispus să îi fie acordată şi indemnizaţia unică, prevăzută de Legea cu privire la Procuratură, pentru acuzatorii care părăsesc sistemul.

Aceeaşi lege mai stipulează că „dacă la data eliberării din funcţie a procurorului există o procedură contravenţională în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizaţiei prevăzute se suspendă până la soluţionarea irevocabilă a cauzei. În cazul constatării vinovăţiei procurorului, indemnizaţia nu se acordă”.

Declaraţia inculpatului după pronunţarea sentinţei

Procurorul pe caz a solicitat 8 ani de încchisoare pentru Alexandr Stoianoglo şi 6 ani pentru Maria Cobzac.

Instanţa a constatat că nu există componenţă de infracţiune în acţiunile lui Stoianoglo.

Pronunţarea sentinţei

Pronunţarea sentinţei în dosarul Stoianoglo/ Sursa foto: Caprtură

Fostul procuror general susține că nu a fost prezentată nicio probă care să-i dovedească vinonăția. Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul în privința lui „a fost falsificat, a fost la comandă politică, cu unicul scop - înlăturarea mea din funcție”.

„Decizia era evidentă de la începutul pornirii dosarului penal. Prin acțiunile mele de la început nu a avut elemente criminale. Mai mult, lumea știe că din acțiunile mele nu a fost adus prejudiciu statului. Toți banii au fost întorși înainte”, a adăugat fostul procuror general.

Alexandr Stoianoglo, îngăduitor cu un procuror care l-a servit pe Plahotniuc

La data când a fost eliberat din sistem, Nicolae Chitoroagă avea statut de învinuit într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită.

Amintim că, la 26 iunie 2019, Nicolae Chitoroagă a demisionat din funcția de șef al PCCOCS. Funcție pe care a deținut-o timp de trei ani, în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc.

Presa de la Chişinău a scris în repetate rânduri că Nicolae Chitoroagă ar fi executat comenzile politice ale lui Vladimir Plahotniuc.

Câteva luni după ce şi-a dat demisia, la 21 noiembrie 2019, Chitoroagă a fost reţinut pentru 72 de ore. Acesta este inculpat într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Dosarul se află de mai mulţi ani în gestiunea Judecătoriei Chişinău, iar preşedinte al completului de judecată este Angela Catană.

Alexandr Stoianoglo a avut o atitudine critică faţă de reţinerea lui Chitoroagă. Prima declaraţie publică în acest sens a fost făcută în cadrul interviului în calitate de candidat pentru funcţia de procuror general.

Într-o discuţie avută cu fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, chiar în prima zi de la desemnare, Stoianoglo i-a cerut socoteală pentru arestarea lui Chitoroagă.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro