Procurorul general de la Chișinău, demis din funcție. Decretul semnat de Maia Sandu

Procurorul general de la Chișinău, demis din funcție. Decretul semnat de Maia Sandu Alexandr Stoianoglo. Sursa foto: procuror.magistrat.md

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianolgo, a fost demis marți, la doi ani de când a fost reținut și scos din funcție. Acesta este învinuit în 4 dosare penale.

Alexandr Stoianoglo, procurorul general de la Chișinău învinuit de infracțiuni de corupție, a fost demis. Decretul a fost semnat marți de președinta Maia Sandu.

„Astăzi, 26 septembrie 2023, a fost semnat decretul prezidențial de eliberare din funcția de Procuror General a lui Alexandr Stoianoglo. În baza hotărârii CSP din 23 mai 2022. Având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”, se arată într-un comunicat al Președinției de la Chișinău.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie 2021. S-a întâmplat cu câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Reținerea a avut loc în baza unei sesizări depuse la Consiliul Superior al Procurorilor de un deputat PAS. Sesizarea a fost distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexandr Stoianoglo a declarat atunci că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu.

Alexandr Stoianoglo/ Sursa: arhiva EVZ

Cu o zi înainte de reținere, Alexandr Stoianoglo a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari. Printre ei se regăseau consilierul Maiei Sandu, un reprezentanți ai societății civile, precum și un fost ambasador al UE. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”. Este vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank

Acuyațiile aduse lui Alexandr Stoianoglo

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, pe 8 octombrie 2021.

O lună mai târziu, pe 9 decembrie 2021, Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Tot atunci instanța i-a interzis să participe la evenimente publice, inclusiv emisiuni televizate sau interviuri. Ulterior, Comisia de Evaluare a declarat nesatisfăcătoare activitatea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general.

Cazul a ajuns la CEDO. Instanța europeană a comunicat în regim de urgență Guvernului ambele plângeri depuse de Stoianoglo. Acesta invocă îngrădirea dreptului la circulație și proceduri penale arbitrare. Alexandr Stoianoglo este învinuit în patru dosare penale. Este vorba de abuz în serviciu, violarea secretului corespondenței, corupere pasivă și îmbogățire ilicită.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat procuror general de către fostul președinte pro-rus Igor Dodon. Concursul pentru desemnarea procurorului general din toamna anului 2019 a fost marcat de scandal, soldat cu demisia guvernului condus de Maia Sandu.