Lobby la Chișinău. Fostul președintele Igor Dodon, tot mai aproape de a scăpa de procurorul care l-a adus pe banca acuzaților

Lobby la Chișinău. Fostul președintele Igor Dodon, tot mai aproape de a scăpa de procurorul care l-a adus pe banca acuzaților Igor Dodon, critici vehemente. Sursa: Facebook/ Igor Dodon

Agenda Parlamentului de la Chișinău pentru joi, 8 iunie, prevede votarea în a doua lectură a unui proiect de lege care l-ar înlătura de la exercitarea atribuțiilor pe procurorul anticorupţie, Petru Iarmaliuc, cunoscut publicului pentru investigarea şi prezentarea în instanţă a mai multor dosare de rezonanţă, inclusiv de învinuire pe mai multe capete de acuzare a ex-preşedintelui Igor Dodon,

Este vorba despre proiectul legii cu nr.116 din 26.04.2023, prin care se modifică Legea Procuraturii din 2016. Printre amendamentele care urmează a fi votate în lectură finală este și interzicerea delegării procurorilor în Procuratura Anticorupţie dacă au o experienţă în sistem mai mică de cinci ani.

Procurorul care l-a adus pe Dodon pe banca acuzaților ar putea fi înlăturat

Petru Iarmaliuc şi-a început cariera în Procuratura municipiului Chișinău în decembrie 2019, fiind delegat ulterior la Procuratura Anticorupţie. Pe lângă cazul Dodon, Petru Iarmaliuc a fost implicat în investigarea dosarelor intentate procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a foştilor procurori generali adjuncţi Ruslan Popov şi Igor Popa, a foştilor deputaţi transfugi.

Experții critică proiectul

Experta anticorupție, Cristina Ciubotaru, susține că acest proiect de lege urmărește scopuri ascunse. „Proiectul de modificare a legii are obiectivul declarat doar de îmbunătățire a mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor. Un alt obiectiv nedeclarat în nota informativă și titlul proiectului este scoaterea procurorilor interimari și delegați în procuraturile specializate în afara legii, chiar din momentul publicării noilor modificări”, a declarat experta într-un comentariu pe rețelele de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta a mai spus că „cest lucru va constitui un ajutor nesperat pentru figuranții din dosarele aflate în gestiunea procuraturilor din capitală (de la municipală și specializate până la generală), în care activează cel puțin 25 de procurori interimari în diverse funcții și mai mulți procurori delegați - marea majoritate a cărora nu vor mai putea emite nici un act procesual în cadrul anchetelor/proceselor de judecată în derulare, căci durata interimatelor și a delegărilor lor va fi deja depășită în momentul publicării modificărilor, aceștia regăsindu-se automat în afara prevederilor legale”.

Vor apărea surprize

Cristina Ciubotaru susține că situația procurorilor și a anchetelor desfășurate de aceștia în dosarele de rezonanță e pe cale de a se schimba subit, după ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 8 iunie 2023, când „instrumentarea multor asemenea dosare tocmai de către procurorii lăudați va deveni imposibilă”.

Experta a mai comunicat că participat la audierile publice pe marginea proiectului respectiv organizate de Comisia juridică a Parlamentului și a venit cu unele sugestii, de care nu s-a ținut cont. „Am apreciat deschiderea de care au părut să dea dovadă deputații față de îngrijorările pe care le-am expus, fiind promise chiar audieri repetate pe marginea proiectului înainte de votarea lui în lectura a doua. Nu am observat să fi fost organizate audieri repetate ori poate doar mi-au scăpat, în orice caz, după cum textul proiectelor de legi votate între cele două lecturi nu este public, am transmis propuneri scrise de modificare a proiectului către comisia de profil, pe care le las și aici (pagina de Facebook n.r.)”, a declarat Cristina Ciubotaru.

Precizăm că, în spațiul public se vehiculează că acest proiect de lege ar fi un lobby promovat de către persoanele care vor să scape de procurorul Iarmaliuc.