Dosarul Metalferos, „sufocat” în justiţie. Cum a fost distrus al doilea cel mai mare caz de fraudă. Video

Dosarul Metalferos, „sufocat” în justiţie. Cum a fost distrus al doilea cel mai mare caz de fraudă. VideoSursa foto: SA Metalferos

Dosarul Metalferos, al doilea cel mai mare dosar economic din Republica Moldova după „Dosarul miliardului”, a ajuns ca o bulă de săpun care poate să se spargă oricând. Se întâmplă după ce pe banca acuzaţilor au ajuns, după mai bine de 10 ani de investigaţii, câţiva actori mai puţin importanţi în schemele de la Metalferos.

Dosarul Metalferos, desfiinţat în instanţă. Cei opt inculpaţi în primul dosar privind frauda de la Metalferos, care a ajuns în instanţă, au toate şansele să se aleagă cu pedepse foarte blânde, dacă vor fi găsiţi vinovaţi. Sau chiar să fie achitaţi. Învinuiţii au fost ajutaţi în acest sens chiar de către acuzatorul de stat. Procurorul pe caz, Vladislav Căruceru, a emis o ordonanţă care a dat peste cap mersul dosarului.

Cum a fost pornit ultimul dosar Metalferos

La începutul lunii august 2020, Procuratura Generală a anunțat că, în urma unei „munci titanice”, au fost deconspirate schemele de evaziune fiscală și spălare de bani de la Metalferos, prin intermediul unor firme căpușă.

Procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, s-a oprit însă la firmele căpușă, menționând în repetate rânduri că în spatele lor se află fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Acesta fiind principalul beneficiar al schemelor încă din 2012.

Procurorii au stabilit atunci că, în 2015-2019, factori de decizie de la SA Metalferos au elaborat și au implementat o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase prin intermediul unor activități de intermediere fictive. Cu falsificarea documentelor de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase.

Astfel, a fost majorat artificial  prețul la cumpărare și micșorat la vânzare. Diferența fiind încasată de către actorii implicați în schemă. Această diferență ar fi constituit 2,1 miliarde de lei. Iar suma prejudiciului adus bugetului fiind de peste 215 milioane de lei.

Lista suspecţilor, tot mai mică

La acel moment, lista suspecţilor număra 24 de persoane, dintre care patru erau polițiști. Rolul lor era să nu permită firmelor colectoare de metale să evite firmele intermediare la livrarea metalelor către Metalferos sau să le vândă direct Uzinei metalurgice din Râbnița.

Restul din listă sunt co-fondatori ai mai multor firme presupus intermediare în schema de la Metalferos.

Printre cei suspecți se regăsea și Nicolae Pelin, despre care se spune că ar fi unul din autorii schemelor. În listă nu se regăseea însă Piotr Siumbeli, despre care se spune că, la fel ca și Pelin, ar fi unul din responsabilii pentru sectorul firmelor căpușă.

În dosar nu se regăsește niciun nume al celor de la conducerea companiei Metalferos sau al responsabililor de la Fisc.

La fel, nici fostul director financiar al întreprinderii, Sergiu Catană, naşul de cununie al lui Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova în perioada respectivă.

Sergiu Catană, naşul de cununie al lui Igor Dodon

Sergiu Catană, naşul de cununie al lui Igor Dodon/ Sursa foto: reţele de socializare

Printre suspecţi erau şi patru poliţişti de la Inspectoratul Naţional de Investigaţii. Trei din aceştia, Marcel Caminschi, Andrei Ghidirimschi, și Veaceslav Cara au făcut parte din grupul care i-a fabricat dosarul omului de afaceri Valentin Eșanu.

Omul de afaceri Valentin Eşanu

Omul de afaceri Valentin Eşanu, fost deţinut politic. Sursa foto: Europa Liberă Chişinău

Valentin Eșanu a fost anterior condamnat într-un dosar penal politic și reabilitat. Acesta susține că motivele reale ale dosarelor în privința sa, arestul, au fost protestele pe care le-a organizat pentru liberalizarea pieței de metale feroase și neferoase. De asemenea, el crede că a fost reținut pentru dezvăluirile despre schemele de la „Metalferos”.

Poliţiştii, scoşi de sub urmărire penală în dosarul Metalferos

În februarie 2023, cei patru poliţişti a fost scoşi de sub urmărire penală în dosarul Metalferos. Motivul a fost lipsa probelor.

În final, pe banca acuzaţilor au ajuns 8 persoane. Sursele noastre din Procuratură susţin că singurul din inculpaţi care prezintă interes este Nicolae Pelin.

Nicolae Pelin, inculpat în dosarul Metalferos

Nicolae Pelin, inculpat în dosarul Metalferos/Sursa foto: Captură Jurnal TV

Cadoul” lui Căruceru

Cei opt care au ajuns pe banca acuzaţilor în dosarul „Metalferos” erau învinuiţi de apartenenţă la un grup criminal organizat şi spălare de bani.

Recent, procurorul Vladislav Căruceru a emis o ordonanţă prin care a modificat rechizitoriul, a retras învinuirile şi a înaintat un nou rechizitoriu în care cei 8 inculpaţi sunt deja învinuiţi de evaziune fiscală.

Vladislav Căruceru

Vladislav Căruceru, procurorul în dosarul "Metalferos"/ Sursa foto: EVZ

Codul Penal prevede închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 650.000 la 800.000 de lei (33.905 euro şi 41.730 euro).

În cazul evaziunii fiscale, pedeapsa prevăzută de legislaţia moldovenească este amendă în mărime de la 350.000 lei la (13.000) la 350.000 de lei (18.340 euro). Sau cu închisoare de până la 5 ani. Iar dacă pedeapsa maximă este de până la 5 ani, atunci executarea poate fi suspendată.

Triumful avocaţilor şi furia procurorului general

Imediat ce Căruceru a anunţat despre schimbarea învinuirilor, avocaţii au devenit farte activi. Unii au afirmat că schimbarea de către procuror a învinuirilor la etapa cercetării judecătoreşti demonstrează că dosarul a fost fabricat. Şi clienţii urmează să fie achitaţi.

Sursele noastre din Procuratură susţin că mişcarea lui Căruceru în dosarul Metalferos l-a supărat pe procurorul general interimar,Ion Munteanu. Acesta l-ar fi invitat pe Căruceru pentru explicaţii. Iar subalternul s-ar fi justificat că decizia ar avea tangenţe cu scoaterea de sub urmărire penală a celor patru poliţişti.

„Există o procedură care trebuie să fie respectată. La această etapă acuzatorul nu poate să modifice învinuirile. Trebuia să o facă la etapa urmăririi penale. Sau după prezentarea probelor apărării în instanţă. Dar aşa reiese că procurorul a mers pe o versiune greşită pe care a prezentat-o în instanţă”, a explicat un procuror pentru EvZ.

„Anterior au încercat să-mi propună, prin intermediul rudelor, jumătate de milion de euro pentru ca să fac declaraţii în dosarul respectiv. Eu am refuzat. Ceea ce se întâmplă în acest dosar mă face să cred că cineva ar fi acceptat această sumă”, ne-a spus businessmanul Valentin Eşanu.

Procurorul Căruceru a refuzat să ne răspundă la întrebări şi ne-a sugerat să ne adresăm Serviciului de presă. Comunicatorul Procuraturii Generale, Violina Moraru, a promis să-i transmită întrebările noastre lui Căruceru. Cu condiţia să le expediem în scris. Peste câteva zile, însă, funcţionara nu ştia dacă întrebările au ajuns prin poşta electronică pe care ne-a indicat-o.

Răspuns de la Procuratura Generală aşa şi nu am primit.

„Misterele” dosarelor Metalferos

Pe parcursul anilor, au fost intentate mai multe dosare penale privind schemele de spălare a banilor de la întreprinderea Metalferos, dosare care nu au avut finalitate. De fapt, fiecare dosar penal legat de Metalferos a coincis cu schimbarea la guvernare a partidelor.

Iar schemele de spălare a banilor la Metalferos au continuat după același model, fiind schimbați doar unii din actorii implicați.

Schema de la Metalferos este una simplă și funcționează cel puțin din perioada guvernării comuniste, când tranzacțiile dubioase ar fi fost controlate de Oleg Voronin.

Schema se bazează pe trei piloni de bază: persoanele cu funcții de răspundere de la Metalferos, Inspectoratul Fiscal și firmele căpușă.

Unica verigă din întreaga schemă, care la prima vedere pare să acționeze legal, o reprezintă firmele care colectează metale uzate.

Astfel de firme, cărora oamenii simpli le zic metalobaze, există în toate raioanele și chiar în unele localități rurale. În goana după profit, colectorii de metale s-au prefăcut nu o singură dată că nu observă când le sunt aduse șine de cale ferată, sute de metri de cablu de cale ferată sau capace de la gurile de canalizare.

Colectorii nu erau în drept să exporte metale uzate, activitatea aceasta fiind de competența exclusivă a SA Metalferos. Însă simplii colectori nu puteau să vândă direct deșeurile colectate întreprinderii monopoliste, ci doar prin intermediul firmelor căpușă.

Printre cei mai cunoscuți proprietari ai firmelor intermediare dintre colectori și Metalferos sunt Nicolae Pelin și Piotr Siumbeli.

Prima mazilire în dosarele „Metalferos”

În 2013, șeful de atunci al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, a anunțat că a descoperit o schemă impresionantă de spălare de bani și evaziune fiscală la Metalferos. În scurt timp, a fost declanșat cel mai scandalos dosar de corupție de la Fisc și s-a produs marea ruptură dintre Filat și Plahotniuc.

Reținerea lui Vicol a avut loc la data de 15 februarie 2013, chiar în ziua în care deputaţii PLDM şi PCRM l-au demis pe Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Cu câteva zile înainte Vlad Filat denunțase acordul Alianţei pentru Integrare Europeană, numindu-l pe Plahotniuc „păpuşar”.

Lupta dintre cei doi avea să atingă apogeul la 15 octombrie 2015, cu arestarea lui Filat. În ultima sa cuvântare de la tribuna Parlamentului, acesta a pomenit și despre schemele de la Metalferos.

Nicolae Vicol a părăsit R. Moldova și nu a mai reușit să facă publică schema de la Metalferos. Avocata sa, Ana Ursachi, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă un fragment din această schemă, menționând un prejudiciu adus statului în valoare de 700 de milioane de lei.

În 2015, Vicol a fost condamnat la 6 ani cu executare pentru acțiuni de corupție. Fostul funcționar a fost dat în urmărire generală, inclusiv prin Interpol.

La 30 iunie 2020, Curtea de Apel Chișinău și-a anulat decizia privind menținerea sentinței de condamnare a lui Vicol și a dispus transmiterea dosarului la rejudecare în instanța de fond. Instanța a dispus și revocarea arestului preventiv în privința lui Vicol.

Fugarul care a dus valize cu bani

Fostul inspector fiscal, Eudochim Stogu, cel care a recunoscut public că a fost responsabil de transmiterea valizelor cu bani de la „spălătorie” la sediile PLDM și PDM, ne-a declarat că cunoaște situația din interior și că este imposibil ca aceste scheme să funcționeze fără implicarea unor șefi de la Fisc sau de la conducerea Metalferos.

Schema de la Metalferos, descrisă de Stogu

Schema de la Metalferos, descrisă de Stogu

Stogu este fugar, pe numele său fiind intentate câteva dosare penale.

Procurorul care s-a luat de naşul lui Igor Dodon

Fostul procuror Anticorupție, Eugen Rurac, a gestionat un alt dosar privind schemele de la Metalferos, intentat în 2019. la solicitarea lui Rurac, judecătorii de instrucție au eliberat mandate de arestare pe numele lui Piotr Siumbeli, Iurie Vlas și Mihail Motruc.

Piotr Siumbeli

Piotr Siumbeli/ Sursa foto: captură

Alți suspecți au fost plasați în arest la domiciliu sau sub control judiciar. Directorul de atunci al Metalferos, Alexei Țîmbrovski, a dat bir cu fugiții și a fost dat în urmărire generală. Acesta s-ar afla în România.

În ianuarie 2020, Eugen Rurac a plecat din sistem. Surse din cadrul Procuraturii Anticorupție ne-au comunicat că Rurac începuse să caute probe privind presupusa implicare a lui Sergiu Catană în schemele de la Metalferos.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro