Interpolul nu-l caută pe Vladimir Plahotniuc, deși Republica Moldova a cerut asta în mod repetat
- Iuliu Vlădescu
- 30 ianuarie 2024, 17:50
Interpolul nu-l caută pe Vladimir Plahotniuc, deși Republica Moldova a cerut asta în mod repetat, a declarat șefa Parchetului Anticorupție, Veronica Dragalin
Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova pe 14 iunie 2019, după ce fostul lider al Partidului Democrat și asociații săi au fost implicați în mai multe dosare penale, inclusiv cel legat de „furtul miliardului”.
Autoritățile n-au convins Interpolul să-l caute pe Plahotniuc
Dar Interpolul încă nu îl caută, deși autoritățile moldovenești numeroase solicitări în acest sens, acuză șefa Parchetului Anticorupție, Veronica Dragalin.
Comisia specială a Interpol a refuzat să-l înscrie pe Vladimir Plahotniuc pe lista de urmăriți internațional, fără a da motive specifice, a adăugat Dragalin, la emisiunea „În profunzime” de la PROTV .
„Nu vreau să comentez, nu vreau ca fugarii noștri să știe ce facem”, a mai spus Veronica Dragalin
Ea a menționat însă că autoritățile din Republica Moldova știu din anumite surse că Plahotniuc s-ar afla în prezent în partea de nord a Ciprului.
Declarația despre Plahotniuc a fost făcută în contextul unei discuții despre verdictul contra președintelui interimar de la Banca de Economii, condamnat luni la 10 ani de închisoare.
Plahotniuc, acuzat în mai multe dosare, judecat într-unul singur
La 4 ani după ce a părăsit Republica Moldova, dosarul în care Vladimir Plahotniuc este acuzat de creare a unei organizații criminale și de spălare de bani a fost trimis în judecată. Procurorii îl acuză, în acest dosar, de deturnarea a 39.284.000 de dolari SUA și a 3.518.705 de euro, împrumuturi bancare obținute fraudulos de la 3 bănci comerciale. Bunuri ale lui Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei au fost puse sub sechestru în acest dosar.
Dar, în ianuarie anul acesta, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis cererea avocaților lui Plahotnoiuc de a conexa dosarul omului de afaceri cu un alt dosar de fraudă bancară. Parchetul Anticorupție (AP) a acuzat că această decizie „întârzie în mod deliberat” procesul.
Vladimir Plahotniuc este acuzat și în alte dosare, de înșelăciune, spălare de bani și crimă organizată. De asemenea, pe numele lui au fost emise mai multe mandate de arestare în lipsă, iar în prezent există un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
E pe lista de sancțiuni, dar nu-l caută nimeni
De asemenea, Vladimir Plahotniuc se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei, Elveției și a tuturor țărilor Uniunii Europene, alături de Ilan Șor, Marina Tauber și Gheorghi Kavkaliuk.
Autoritățile din Republica Moldova spun că nu se știe unde se află Vladimir Plahotniuc, în ciuda anchetelor făcute. Între timp, procurorii anticorupție au cerut extrădarea lui de mai multe ori. Prima oară în iunie 2020, când fostul lider democrat a fost descoperit în Statele Unite, apoi în septembrie 2020, când a fost descoperit în Turcia. Dar autoritățile de la Chișinău spun că nu au primit răspunsuri la aceste solicitări nici motivele refuzului
„În octombrie 2021, Parchetul Anticorupție a contactat în mod repetat Interpolul cu o solicitare de înscriere a acestei persoane (Plahotniuc) pe lista de urmăriți, dar încă nu am primit răspuns”, a declarat Procuratura Anticorupție, potrivit ZdG. „Au răspuns oficial că nu este căutat de Interpol. Am făcut întrebări și în alte țări, dar răspunsurile oficiale sunt că nu știm unde este această persoană acum. Dar legea ne permite să continuăm cazul, chiar dacă nu știm în ce țară se află”, a mai spus Veronica Dragalin.