Evenimentul Zilei > International > Alexandr Lukașenko vrea să renunțe la „tron”? „Este posibil să fi rămas puţin prea mult”
Alexandr Lukașenko vrea să renunțe la „tron”? „Este posibil să fi rămas puţin prea mult”

Alexandr Lukașenko vrea să renunțe la „tron”? „Este posibil să fi rămas puţin prea mult”

Președintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a afirmat, marți, că a ajuns la concluzia că a „rămas puţin prea mult” la cârma țării.

În acest context, Lukașenko a mai spus că este, de fapt, singura persoană care are capacitatea de a proteja țara în acest moment.

„Da, este posibil să fi rămas puţin prea mult” în funcţia de preşedinte, a declarat Lukaşenko, în cadrul unei interviu cu mai multe media ruse.

Aleksandr Lukaşenko a condus Belarus din 1994 şi a câştigat şi scrutinul prezidenţial din 9 august potrivit rezultatelor oficiale, care l-au dat învingător cu peste 80% din sufragii. Pe de altă parte, opoziţia susţine că scrutinul a fost fraudat masiv.

Potrivit unui jurnalist radio rus, la aceeaşi întâlnire Lukaşenko ar fi declarat că nu exclude organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate.

Liderul belarus a spus că susţinătorii săi ar fi atacaţi dacă s-ar retrage, a declarat Roman Babaian, redactorul-şef al postului Moscow Talks şi unul dintre ziariştii care l-au intervievat pe Lukaşenko.

Declarațiile președintelui din Belarus vin după ce cu două zile în urmă declarase cu totul altceva.

„Vreau să protejez ce am creat timp de 25 de ani, un sfert de secol, cu mâinile noastre. Am ridicat țara din ruine, din cenușă, mii și milioane de oameni mă susțin.

Știu că dacă ei (n.r.- opoziția) vin la putere, vor distruge tot, vor începe să ucidă oameni și copiii acestora. Aceasta nu va fi lustrație, așa cum spun unii. Va fi o baie de sânge. Ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc”.

Lukaşenko a evocat luni ideea unui referendum constituţional pentru a calma ampla mişcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămâni, fără a face alte precizări privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare.

Scrutinul din 9 august, în urma căruia Lukașenko a fost reales președinte a declanşat un inedit val de contestare împotriva liderului autoritar, aflat la putere din 1994, ce a culminat trei duminici la rând cu manifestaţii la care au participat circa 100.000 de persoane doar la Minsk, potrivit agerpres.ro

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: