Șoferii cărora le-a fost suspendat dreptul de a conduce, din cauza încălcării legislației rutiere, au la dispozție un termen limită până la care pot solicita reducerea perioadei de suspendare. Acest lucru a fost stabilit printr-o hotărâre de guvern, HG nr. 182/2020, care tocmai a intrat în vigoare.

Legislația rutieră stabilește că, în funcție de gravitatea încălcării regulilor de circulație, dreptul de a conduce poate fi suspendat pentru 30, 60 sau 90 de zile.

Dacă vor să-și recupereze permisul de conducere înainte de expirarea termenului de suspendare, șoferii trebuie să solicite acest lucru până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei. Conform actului normative, cererile vor fi soluționate în cel mult cinci zile de la depunere.

„Reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce sau refuzul de a reduce această perioadă, se dispune în scris de către șeful serviciului poliției rutiere prevăzut la alin. (1) sau, după caz, de către șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române prevăzut la alin. (2) și se comunică titularului permisului de conducere în cel mult 5 zile de la data înregistrării cererii, inclusiv”, se arată în actul normativ.

Pentru a reintra în posesia permisului de conducere înainte de a expira termenul de suspendare, șoferii sancționați trebuie să îndeplinească două condiții: să fi obținut permisul de mai mult de un an și să treacă testul teoretic de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Actul normativ care reglementează criteriile în baza cărora pote fi redusă perioada de suspendare a permisului este Legea nr. 130/2019 care modifică și completează Ordonanța de urgență nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.