În mai multe țări a fost prelungită starea de urgență privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic. În prezent aceasta acoperă 26 de țări, după ce au fost adăugate: Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia și Filipine.

Într-un comunicat transmis marți, MAE informează că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și/sau derivat din vaccin. Astfel, toți oamenii care părăsesc țările nou menționate – Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia și Filipine  – trebuie să facă dovada vaccinării. Dar lista țărilor aflate în stare USPII e mult mai amplă.

”Pe cale de consecință, cetățenii români care călătoresc spre și dinspre statele menționate, indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian), trebuie să dețină documente care să ateste vaccinarea antipoliomielită (carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării)”, transmite MAE. Neprezentarea acestor documente poate antrena interzicerea părăsirii teritoriului statului în cauză.

„Totodată, este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre și dinspre: Angola, Benin, Camerun, Ciad, R. P. Chineză, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Etiopia, Ghana, Mozambic, Republica Central Africană, Somalia, Togo și Zambia. Riscul de transmitere a virusurilor polio în sub-regiunea lacului Ciad se menține și pentru țările învecinate: Kenya, Djibouti, Malawi, Siria și Sudanul de Sud”, se mai arată în comunicatul de presă.

Cetățenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinați antipoliomielită în ultimele 12 luni, trebuie să se imunizeze cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul/carnetul internațional de vaccinări şi va însoți documentele de călătorie.

Te-ar putea interesa și: