Alertă pentru părinți! Un copil moare la fiecare 39 de secunde din cauza acestei boli

Alertă pentru părinți! Un copil moare la fiecare 39 de secunde din cauza acestei boli

Pneumonia este boala care a ucis anul trecut 800.000 de copii cu vârstă mai mică de 5 ani, avertizează organizațiile de sănătate și de protecție a copilului .

Semnal de alarmă tras de șase organizații internaționale de sănătate și de protecție a copilului. Cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei împotriva Pneumoniei, organizațiile, printre care se află și UNICEF, anunță că peste 800.000 de copii cu vârstă mai mică de 5 ani au murit anul trecut din cauza pneumoniei, potrivit antena3.ro Statistica este îngrijorătoare, un copil murind la fiecare 39 de secunde din cauza acestei boli care nu este incurabilă și care poate fi tratată, relatează AFP şi Reuters.

„Majoritatea acestor decese s-au produs în cazul copiilor sub doi ani, dintre care aproape 153.000 în prima lună de viaţă", au comunicat organizaţiile într-un raport, anunțând un apel la "acţiune globală" împotriva acestei boli. Pneumonia este o infecţie respiratorie acută, care afectează plămânii, putând fi cauzată de bacterii, virusuri sau ciuperci microscopice. În cazul bolnavilor de pneumonie, alveolele plămânilor se umplu cu puroi şi lichid, conducând la o respirație dureroasă şi la limitarea absorbţiei de oxigen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), un procent de15% din numărul total de decese în rândul copiilor sub 5 ani din întreaga lume este cauzată de pneumonie .

„Este o epidemie globală uitată care necesită un răspuns internaţional urgent. Milioane de copii mor din lipsa vaccinurilor, antibioticelor şi a tratamentelor cu oxigen", a afirmat Kevin Watkins, reprezentantul organizaţiei "Salvaţi Copiii."

Potrivit organizaţiilor, mai mult de jumătate din decesele în rândul copiilor cauzate de pneumonie au loc preponderent în cinci ţări, și anume Nigeria (162.000), India (127.000), Pakistan (58.000), Republica Democratică Congo (40.000) şi Etiopia (32.000).

Comparativ, în anul 2018, 437.000 de copii cu o vârstă mai mică de 5 ani au murit de boli diareice la nivel mondial şi 272.000 de malarie, mai susțîn organizațiile, care vor organiza un forum global privind pneumonia infantilă la sfârşitul lunii ianuarie 2020 în Barcelona, Spania.