Alertă pentru părinți și copii: Revoluție în învățământ! E decizia Ministerului Educației

Alertă pentru părinți și copii: Revoluție în învățământ! E decizia Ministerului Educației

După ce unitățile de învățământ au primit mâna liberă de la Ministerul Educației, de anul viitor, școlile vor decidă singure varianta de lucru după care își vor desfășura activitățile.

Astfel planurile-cadru după care vor opera vor fi lăsate la latitudinea școlilor. Se pregătesc 4 variante pentru clasele V-VIII.

Unităților de învățământ își vor alege singure aleagă după ce planuri-cadru vor merge la gimnaziu și liceu.

După decizia descentralizării scenariilor în care funcționează școlile, și planurile cadru ar putea avea aceeași soarta. Practic, Ministerul Educației ar putea decide, în perioada imediat următoare, să lase la latitudinea fiecărei școli să decidă care este planul-cadru după care vor funcționa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multă putere de decizie pentru școli

Școlile ar putea avea din anul scolar 2021-2022 mai multă putere de decizie, astfel încât ar putea decide numărul de ore și ce materii se fac.

În acest moment, Ministerul Educației lucrează la noile planuri-cadru, din care a propus tăierea mai multor ore și eliminarea mai multor materii la clasele V-VIII, pentru a aduce schemă de învățământ cât mai aproape de legea Pop – Iohannis.

Promulgată de președinte în noiembrie 2018, această prevedea un număr de maximum 25 de ore pe săptămâna la gimnaziu. Deși noile planuri-cadru ar fi trebuit aplicate începând cu acest an școlar, încă se merge pe vechile scheme aprobate în 2009.

În momentul în care grupul de lucru din minister va finaliza cele 4 variante pentru clasele V-VIII, atunci Ministerul ar putea lăsa școlilor să își aleagă singure varianta de lucru după care vor merge de acum înainte, scrie Digi24.

Actualul an școlar a fost structurat pe două semestre, cu 34 de săptămâni: semestrul I - 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie - 29 ianuarie 2021), semestrul al II-lea - 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).

Se schimbă și structura anului școlar

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a decis fracţionarea vacanţei de primăvară având în vedere perioada în care vor avea loc Sărbătorile Pascale.

Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanța de iarnă (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021), cea intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021), vacanța de primăvară, Paştele Catolic (2 – 11 aprilie), Paştele Ortodox (30 aprilie – 9 mai), vacanța de vară (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022).

Elevii din învăţământul primar şi preşcolar vor beneficia de vacanţă în perioada 24 octombrie, după finalizarea cursurilor, până luni, 2 noiembrie.