Evenimentul Zilei > International > Alertă nucleară în Europa. Ce anunță Marea Britanie, la câteva zile după Brexit. Reacția SUA
Alertă nucleară în Europa. Ce anunță Marea Britanie, la câteva zile după Brexit. Reacția SUA

Alertă nucleară în Europa. Ce anunță Marea Britanie, la câteva zile după Brexit. Reacția SUA

Guvernul britanic a confirmat că lucrează la dezvoltarea un nou focos nuclear pentru submarinele sale, după ce SUA au dezvăluit că programul se desfășura înainte de informarea Parlamentului.

Într-o declarație către Parlament, ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a confirmat 25 februarie că Marea Britanie lucrează la un nou focos pentru a echipa flota submarină nucleară armată cu rachete Trident.

„Pentru a ne asigura că Guvernul menține un efect de descurajare în toată comisia submarinei cu rachete balistice din Clasa Dreadnought, înlocuim focosul nuclear existent pentru a răspunde amenințărilor viitoare și a mediului de securitate”, a spus Wallace.

Anunțul nu era de așteptat înainte de publicarea draftului de apărare, securitate și politică externă, programată pentru sfârșitul acestui an. Dar mâna guvernului conservator a fost forțată atunci când oficialii americani au dezvăluit săptămâna trecută că programul era în curs de desfășurare.

Acest lucru a provocat o agitație în U.K., deoarece programele cu profil înalt precum descurajarea nucleară sunt de obicei anunțate în Parlament în primul rând. Este doar o amabilitate, dar dacă Parlamentul nu este informat mai întâi, miniștrii pot fi obligați să participe la Camera Comunelor pentru a face o declarație.

„Decizia este practic o concluzie omisă, dar anunțul a venit mai devreme decât se aștepta. Ne-am uitat probabil anul viitor, dar cu siguranță nu înainte de revizuirea apărării și a securității care trebuia eliberată până la sfârșitul anului ”, a declarat David Cullen, directorul Serviciului de Informații Nucleare din Marea Britanie, o organizație independentă care promovează conștientizarea armelor nucleare probleme.

Adm. Charles Richard, comandantul Comandamentului Strategic al SUA, și Alan Shaffer, subsecretarul adjunct al apărării de la Pentagon pentru achiziție și susținere, au făcut separat declarații conform cărora Marea Britanie urmărește dezvoltarea propriei versiuni a focosului W93, aflată în faza de evaluare a armata americană înainte de a înlocui focos american W76 al Marinei SUA.

„Este minunat că U.K. lucrează la un nou focos în același timp și cred că vom avea discuții și vom putea împărtăși tehnologii”, a spus Shaffer în audiență la Summit-ul pentru Detergența Nucleară, găzduit la Washington de ExchangeMonitor.

Shaffer a spus că W93 și arma britanică „vor fi două sisteme de dezvoltare independente”.

Richard, în mărturia pregătită pentru Comitetul serviciilor armate din Senat, a spus 20 februarie că W93 va „susține un program paralel de înlocuire a focoasei în Regatul Unit”.

Noul focos britanic va înlocui arma existentă, cunoscută sub numele de Trident Holbrook, care echipează cele patru submarine din clasa Vanguard însărcinate să ofere capacitatea de descurajare nucleară a Marii Britanii.

Unitatea de arme atomice din U.K. desfășoară un program de extindere a vieții pe stocul de focoane, inclusiv înlocuirea unor sisteme electronice și sisteme pentru a îmbunătăți precizia și a oferi avantaje de performanță.

Trident Holbrook a intrat în serviciu împreună cu submarinele clasei Vanguard la mijlocul anilor ’90. Marea Britanie intenționează să înlocuiască subsolurile la începutul anilor 2030 cu patru noi subsoluri din clasa Dreadnought. Lucrările la acest program, de 31 de miliarde de lire sterline (40 miliarde USD), sunt deja în curs.

Marea Britanie cheltuiește, de asemenea, miliarde de lire sterline pentru a construi infrastructura pentru a sprijini dezvoltarea Atomic Weapons Establishment, construirea și testarea unui nou focar la siturile din sudul Angliei și Valduc, Franța, unde Marea Britanie cooperează în experimente hidrodinamice cu Comisia franceză de energie alternativă și energie atomică ca parte a unui acord nuclear mai larg, scrie defensenews.com.