Evenimentul ZileiActualitateAlertă nucleară din Coreea de Nord! Peste 240 de bombe atomice, gata de lansare

Alertă nucleară din Coreea de Nord! Peste 240 de bombe atomice, gata de lansare

Alertă nucleară din Coreea de Nord! Peste 240 de bombe atomice, gata de lansare
Coreea de Nord își dezvoltă arsenalul nuclear, iar acest lucru este de natură să provoace îngrijorare în rândul experților care susțin redesfășurarea rachetelor atomice în Coreea de Sud.

Experții militari își exprimă îngrijorarea în legătură cu arsenalul nuclear pe care îl dezvoltă Coreea de Nord. Aceștia recomandă ca armele atomice să fie desfășurate, în replică, și în Coreea de Sud.

Un studiu publicat de Institutul Asan şi Rand Corporation, estimează că statul comunist  ar putea ajunge la peste 240 de arme nucleare până în anul 2027. În aceste condiții, recomandă autorii analizei, ar trebui ca armele atomice să fie desfăşurate din nou în Coreea de Sud.

„Până în 2019 se estimează că statul nord-coreean a achiziţionat între 30 şi 60 de kilograme de plutoniu şi între minimum 175 de kilograme şi maximum 645 de kilograme de uraniu îmbogăţit”, se menţionează în studiu, publicat în comun de Institutul Asan şi de Rand Corporation. Acestea sunt două centre de reflecție care au fost create de două mari grupuri de afaceri.

Pornind de la aceste cifre, „se estimează că numărul total al armelor nucleare de care va dispune Coreea de Nord până în 2027 va fi cuprins între 151 şi 242”, arată autorii cercetării. La acestea se adaugă „zecile de rachete balistice intercontinentale mobile (ICBM)”, potrivit textului.

Mesaj de descurajare pentru Phenian

În această situaţie, studiul menţionează că Phenianul va acţiona tot mai ameninţător la adresa Coreei de Sud. Astfel, pentru a evita un război nuclear, alianţa dintre Seul şi Washington trebuie „să pună accentul pe claritatea strategică mai degrabă decât pe ambiguitatea strategică”, aşa cum se întâmplă în prezent.

Analiza consideră că SUA şi Coreea de Sud ar trebui să transmită un mesaj clar regimului nord-coreean. Recomandarea este ca acest mesaj să arate că folosirea armelor nucleare va presupune „un contraatac nuclear imediat din partea Washingtonului. Iar acest lucru va duce, fără putință de tăgadă la dispariția acestui regim.

Din acest motiv – menţionează studiul – trebuie să se ia serios în considerare opţiuni precum desfăşurarea de către SUA a unor arme nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune în Coreea de Sud.

SUA și-a retras armele nucleare din Coreea de Sud

SUA afirmă că şi-au retras toate armele tactice nucleare din Coreea de Sud în 1991 – pe când Coreea de Nord încă nu deţinea arme nucleare. Decizia a avut drept obiectiv evitarea creșterii tensiunilor din peninsulă. Posibilitatea de a redesfăşura aceste arme reprezintă un subiect controversat asupra căruia sud-coreenii au păreri împărţite.

În ianuarie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a avertizat că va începe să testeze noi arme tactice de distrugere în masă dacă SUA nu vin cu noi formule pentru o relaxare a sancţiunilor şi reluarea dialogului privind dezarmarea nucleară, blocat din 2019.


Accesează: