Evenimentul Zilei > International > Secretarul american de stat şi-a început primele vizite în străinătate, în Japonia şi Coreea de Sud
Secretarul american de stat şi-a început primele vizite în străinătate, în Japonia şi Coreea de Sud

Secretarul american de stat şi-a început primele vizite în străinătate, în Japonia şi Coreea de Sud

Vizita, care va avea loc în perioada 15-18 martie şi va include opriri la Tokyo și Seul, reprezintă prima călătorie în străinătate a membrilor de top din cabinetul Administrației Biden

Secretarul american de stat, Antony Blinken, și secretarul apărării, Lloyd Austin, au sosit luni la Tokyo, la începutul unei  vizite de patru zile în regiune, evidențiind concentrarea reînnoită a Washingtonului asupra alianțelor din regiunea Indo-Pacific.

 

Vizita, care va avea loc în perioada 15-18 martie şi va include opriri la Tokyo și Seul, reprezintă prima călătorie în străinătate a membrilor de top din cabinetul Administrației Biden și survine după summitul de săptămâna trecută al Quad Alliance, care îi include pe liderii din SUA, Japonia, Australia și India.

Chestiunile de pe agenda vizitei variază de la libertatea de navigație în sudul și estul mării Chinei și securitatea lanțului de aprovizionare cu semiconductori până la problema nucleară din Coreea de Nord și lovitura militară de stat din Myanmar, spun experții.

Participanţii la summitul Quad s-au angajat să acţioneze pentru a asigura o regiune Indo-Pacific liberă și deschisă – o prioritate majoră pentru Tokyo – și să coopereze în materie de securitate maritimă, cibernetică și economică, drept răspuns la provocările Beijingului.

Analiștii se așteaptă, de asemenea, ca executivul de la Tokyo să solicite sprijinul SUA pentru organizarea viitoarelor Jocuri Olimpice și să discute şi despre alte subiecte care au fost abordate la summit-ul Quad, cum ar fi angajamentul de a spori aprovizionarea cu vaccin anti-COVID-19 în Asia și modificările climatice.

Antony Blinken și Lloyd Austin se vor întâlni cu ministrul japonez de externe Toshimitsu Motegi și cu ministrul apărării Nobuo Kishi, în cadrul a ceea ce este cunoscut drept „discuțiile 2 + 2”.

Antony Blinken se va întâlni, de asemenea, cu lideri de afaceri și jurnaliști japonezi. Ambii oficiali vor părăsi Tokyo miercuri şi se vor îndrepta spre Seul, unde vor avea discuții cu omologii lor din capitala Coreei de Sud până joi.

Traducere: Rador