Evenimentul ZileiActualitateAlertă medicală: Tulpina sud-africană a SARS CoV-2, imună la vaccinurile existente?!

Alertă medicală: Tulpina sud-africană a SARS CoV-2, imună la vaccinurile existente?!

Alertă medicală: Tulpina sud-africană a SARS CoV-2, imună la vaccinurile existente?!
Oamenii de știință britanici se tem că vaccinurile anti-COVID-19 nu vor fi eficiente și împotriva tulpinei care a fost descoperită în Africa de Sud.

Informația a fost data publicității de editorul politic al canalului ITV, Robert Preston, care citează un consilier ştiinţific neidentificat al guvernului britanic, după cum relatează Reuters. Potrivit acestuia, oamenii de știință nu sunt 100% încrezători că vaccinul anti-COVID-19 vor funcţiona şi în cazul noii variante de coronavirus din Africa de Sud. Până în prezent, informația nu a fost confirmată oficial, dat fiind că serviciul de sănătate publică din Anglia nu a răspuns la solicitarea de comentarii formulată de jurnalist.

Afirmațiile lui Robert Preston vin în contextul în care ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, s-a declarat tot luni, 4 ianuarie, foarte îngrijorat în legătură cu noua tulpină de coronavirus.

„Potrivit unuia dintre consilierii ştiinţifici ai guvernului, motivul pentru «incredibila îngrijorare» a lui Hancock în ce priveşte varianta sud-africană este că nu sunt atât de siguri că vaccinurile vor fi la fel de eficiente împotriva acesteia ca împotriva variantei din Marea Britanie”, a spus Peston.

Temerilor oamenilor de știință

Marea Britanie și Africa de Sud au descoperit în ultimele luni noi tulpini ale noului coronavirus, care au dus la o creştere a numărului de cazuri de infectare. Oamenii de știință  susțin că tulpina sud-africană ar fi diferită de cele care circulă deoarece prezintă multiple mutaţii la nivelul aşa-zisei proteine „spike” prin intermediul căreia virusul pătrunde în celulele organismului uman și le infectează.

Această variantă a fost asociată cu o concentraţie mai mare de particule virale în organismul pacienţilor, contribuind, probabil, la un nivel mai ridicat de contagiozitate.

Profesorul de medicină John Bell, de la Universitatea Oxford, membru al grupului operativ guvernamental pentru vaccinuri, a apreciat că acestea vor funcționa în ce priveşte varianta britanică, dar a adăugat că nu se știe dacă vor fi eficiente şi împotriva celei sud-africane. El a precizat că va fi nevoie de o perioadă de timp pentru ca un nou vaccin să fie adaptat, în cazul în care nu va funcționa și împotriva variantei sud-africane.

„Ar putea dura o lună sau şase săptămâni pentru a obţine un nou vaccine”, a spus profesorul.


Accesează: