Tot ce vrei să știi despre vaccinul anti-coivd. Alexandru Rafila a răspuns la întrebări

Tot ce vrei să știi despre vaccinul anti-coivd. Alexandru Rafila a răspuns la întrebări

Profesorul Alexandru Rafila a răspuns curiozităților pe care le au românii în ceea ce privește vaccinul anti-coronavirus.

Duminică seară, la Antena 3, profesorul Alexandru Rafila a răspuns curiozităților pe care românii le au în ceea ce privește vaccinul anti-coronavirus. Printre altele, senatorul PSD Alexandru Rafila a explicat diferența dintre eficacitatea și eficiența vaccinului și faptul că vaccinul se poate administra și celor deja infectați cu virusul chinezesc.

„Vaccinarea va fi posibilă și la medicul de familie. Acum discutăm de 1000 de persoane vaccinate zilnic. Ritmul trebuie să crească la 35.000-40.000 încât să putem să discutăm despre utilizarea completă a vaccinului”, a precizat profesorul la Antena 3.

„Programarea celor care urmează să fie vaccinați este esențială, atât la prima doză cât și la a doua doză. Și este bine să îi convingem să și revină pentru a două doză, pentru că există și acest risc, al neprezentării la a două doză, iar o vaccinare incompletă oferă și o imunitate incompletă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu este un vaccin clasic. Nu poate fi comparat cu vaccinurile clasice. Dar rezultatul vaccinării este similar. Determina apariția unui răspuns imun protector”, a mai spus Alexandru Rafila.

Diferența dintre eficiența vaccinului și eficacitatea vaccinului

„Eficacitatea vaccinului este obținută în urmă studiului clinic. Este de 95% în cazul acestui vaccin. Iar eficiența se referă la ceea ce se întâmplă în viață reală. Și în mod evident, nefiind vorba de condiții stricte că în cazul unui studiu clinic, probabil că eficientă va fi ceva mai mică dar eu cred că eficiența va fi tot peste 90%”

„Bineînțeles că mă voi vaccina. Cel mai probabil într-un interval de 90 de zile de la negativare. Eu am ieșit din izolare pe 21 decembrie așa că mai adunăm maxim 90 de zile. Este un interval recomandat și de Centrul de Control al Bolilor din SUA”, a răspuns Alexandru Rafila, întrebat dacă se va vaccina, după ce s-a vindecat deja de COVID-19.

„Sunt și foarte mulți asimptomatici care se vaccinează, nu este niciun fel de problema. În Israel au descoperit 450 de persoane care erau infectate, după vaccinare, dar nu au fost reacții adverse, nimic special, și lucrul asta cred că trebuie să dea încredere pentru vaccinare”.