Evenimentul ZileiSocialAlertă în lumea științei! Un nou virus misterios a fost descoperit

Alertă în lumea științei! Un nou virus misterios a fost descoperit

Alertă în lumea științei! Un nou virus misterios a fost descoperit
Un nou virus misterios îi intrigă pe oamenii de știință. După Coronavirus, care continuă să facă victime și căruia nu i se găsește un vaccin, oamenii de știință au descoperit un nou virus bizar.

O nouă formă de virus îi face pe oamenii de știință să intre în alertă după ce a apărut un nou organism care nu are aproape nicio genă recunoscută.

Oamenii de știință au identificat un virus enigmatic al cărui genom pare a fi aproape complet nou pentru știință, şi este populat de gene necunoscute cercetătorilor.

Așa-numitul Yaravirus” a fost descoperit în Lacul Pampulha, un lac artificial din orașul brazilian Belo Horizonte

Cercetătorii l-au denumit „Yaravirus”, după zeița Yara „mama apelor”. Yara este o sirenă din mitologia braziliană, care ar ademeni marinarii sub apă, fără întoarcere. Când oamenii de știință au secvențiat genomul yaravirusului – procesul de determinare a secvenței complete a ADN-ului care formează un organism – au descoperit că peste 90% din acesta nu era format din gene. Jônatas Abrahão, virolog la Universitatea Federală Minas Gerais, din Brazilia, a declarat că rezultatele de laborator au arătat „cât de puține lucruri știm despre viruși”.

În ceea ce privește virusul Yaravirus, oamenii de știință nu pot decât să facă speculații deocamdată, dar sugerează că ar putea fi primul caz izolat al unui grup necunoscut de viruși care ar putea evolua într-o formă redusă.

”În orice caz, este clar că mai avem multe de învățat”, spun cercetătorii. „Cantitatea de proteine ​​necunoscute care compun particulele Yaravirus reflectă variabilitatea existentă în lumea virușilor și cât de multe pot fi descoperite de noi”, concluzionează autorii, potrivit sciencealert.


Accesează: