Evenimentul Zilei > International > Alertă în Europa. Bărbat reținut în Germania după ce a vândut ilegal arme Rusiei
Alertă în Europa. Bărbat reținut în Germania după ce a vândut ilegal arme Rusiei

Alertă în Europa. Bărbat reținut în Germania după ce a vândut ilegal arme Rusiei

Parchetul federal din Karlsruhe, Germania a anunțat, joi, că cetățeanul german Alexander S a fost reținut de polițiști, fiind acuzat că a expediat ilegal în Rusia materiale militare în valoare de mai multe milioane de euro.

Bărbatul se face vinovat că a încălcat legea privind comerţul extern şi plăţile în şapte cazuri „în favoarea unor servicii secrete ale unei puteri străine”

Mai multe percheziţii au avut loc miercuri la domiciliul său din Augsburg, dar şi la sedii ale firmei sale din Bavaria, Saxonia şi de la Berlin.

Bărbatul ar fi vândut maşini-utilaje unor „utilizatori militari finali” în Rusia, evitând controalele prin indicarea unor destinatari falşi ai mărfurilor sale.

Toate maşinile-utilaje au fost „adaptate obiectiv unei utilizări în sectorul militar”, precizează parchetul.

El ar fi obţinut fraudulos permisele de export necesare oferind „informaţii incorecte” asupra modului în care produsele ar fi urmat să fie folosite.

Antreprenorul este suspectat că între 2016 şi 2018 a efectuat şapte tranzacţii de acest tip pentru o valoare totală de circa opt milioane de euro, conform parchetului.

Însă Uniunea Europeană a interzis acest tip de comerţ şi a impus sancţiuni Rusiei în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, potrivit agerpres.ro