Evenimentul Zilei > Social > Alertă în Capitală! Părinții sunt disperați. Realitatea despre vaccin
Alertă în Capitală! Părinții sunt disperați. Realitatea despre vaccin

Alertă în Capitală! Părinții sunt disperați. Realitatea despre vaccin

Suntem îndemnați să ne vaccinăm împotriva gripei, dar nu avem cu ce!

Crunta realitate din România anului 2019 – vaccinul antigripal lipsește din farmacii și nici medicii de familie nu îl au. Vaccinul antigripal trebuia distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, însă cabinetele medicilor de familie au fost ocolite, scrie hotnews.ro, chiar dacă Ministerul Sănătății a cumpărat, în 2019, 1,5 milioane de doze de vaccin – cu 200.000 mai multe decât anul trecut.

Din explicațiile medicilor, vaccinul lipsește de pe piață deoarece anul acesta a fost o cerere de aproximativ cinci ori mai mare decât oferta, situație pe care cei responsabili nu au anticipat-o.

Prețul unei doze de vaccin antigripal, vândut în farmacii, ajunge și la 60 de lei, dar la medicii de familie el este administrat gratuit persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavilor cronici, femeilor însărcinate și copiilor.

Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de familie București-Ilfov, a explicat cum s-a ajuns în această situație: „S-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze”.

Sanofi Pasteur aduce vaccinul în țară

România își vaccinează populația cu vaccin produs de Sanofi Pasteur, cea mai mare companie în domeniu la nivel mondial.

Din câte se pare, întârzierea ar fi cauzată și de o problemă apărută la nivel internațional – una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă mai târziu decât de obicei, ceea ce a dus la producerea cu întârziere a vaccinului.

Cel mai probabil, vaccinul antigripal va ajunge în cabinetele medicilor de familie pe finalul lunii, după 20 noiembrie. Iar în farmacii, cel mai târziu la începutul lunii decembrie.