Ilan Şor a fost condamnat în iunie 2017, de către prima instanţă, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere. Sentinţa a fost atacată în instanţa de apel atât de procuror, cât şi de avocaţii inculpatului şi de reprezentantul SA Banca de Economii. Şor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunţarea sentinţei definitive se află sub control judiciar. Dosarul a ajuns la Curtea Apel Chişinău abia după şase luni, iar în februarie a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.

Pe 16 iulie, Procuratura Generală a anunţat că deputatul ar fi plecat din Republica Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal sau cel de frontieră în perioada 14-17 iunie.

În această situaţie, Procuratura Generală a precizat că anchetează aceste circumstanțe în cadrul unui dosar deschis pentru trecerea ilegală a frontierei.

Ulterior, pe data de  25 iulie, magistrații Curții de Apel Cahul au emis mandat de căutare naţională pe numele lui Şor.  La ședință s-au prezentat doar avocații și procurorii, Ilan Șor a lipsit.

Menționăm că la data de 26 iunie, procurorii anticorupție au cerut mandat de arestare și darea în căutare a lui Ilan Șor. Mandatul de arestare pe numele lui Șor a fost cerut pe motiv că acesta a încălcat măsura preventivă de control judiciar, în cadrul dosarului pe frauda bancară, potrivit moldova.europalibera.org