O agenție matrimonială a decis să verifice atent fiecare nou ”candidat”. După ce a descoperit mai mulți escroci, Agenția matrimonială Cupidon a lansat un ”ghid” despre cum te poți proteja de aceștia.

Cine sunt escrocii sentimentali? Scam-erii sunt persoane care creează profiluri false pe Facebook, Instagram, Twitter sau pe diferite site-uri matrimoniale gratuite. Folosesc fotografii atrăgătoare și  leagă prietenii online cu potențialele victime. Caută femei singure sau bărbați recent părăsiți de partenere, adică persoane vulnerabile și sensibile.

Cum acționează? ”Escrocul sentimental te contactează și pretinde ca dorește o relație serioasa cu tine. Timp de câteva zile, chiar săptămâni, escrocii sentimentali fac complimente victimelor folosind vorbe frumoase, declarații de dragoste inspirate parca din Shakespeare. Asta ar trebui să fie un semnal de alarmă. Vrea să afle cât mai multe despre viața ta personală, despre dorinţele şi nevoile tale, pentru că aşa te poate manipula mai uşor. Manipularea este stilul de viata al escrocului sentimental”, arată reprezentanții Cupidon.

Al doilea semnal de alarmă trebuie să fie modul în care comunică această persoană. Din start refuză ideea unei convorbiri telefonice, preferând să se exprime în scris. ”De regulă, escrocii sentimentali se află în alta țară, se exprimă greșit în limba română întrucât folosesc traducerile automate”, mai arată sursa citată.

Faza următoare e solicitarea de bani. Imediat ce escrocul sentimental și-a dat seama că a câștigat încrederea victimei, va abuza de ea, solicitând, în baza unui scenariu dramatic și complex, un sprijin financiar urgent prin Western Union sub forma de împrumut sau ajutor. Motivele invocate sunt variate:  este blocat undeva într-un aeroport, fie i-a fost furat portofelul cu bani și acte, fie a avut un accident, fie a fost internat într-un spital, fie copilul lui a fost răpit, etc.

”Dacă faci asta, garantat vei pierde banii. O plângere la poliție va fi inutilă deoarece escrocii se află la sute, poate mii de kilometri depărtare. Organizaţiile pentru combaterea fraudelor recunosc existenţa escrocilor sentimentali care operează pe siteurile matrimoniale. Anual zeci de mii de oameni devin victimele acestui tip de escrocherie”, mai transmit reprezentanții agenției matrimoniale. Ei dau exemplu mai mulți astfel de escroci depistați și blocați de agenție imediat după ce s-au înscris.

”Pe lângă escrocii sentimentali online, există și escroci în viața reală. Ei își urmăresc propriul interes fie pentru beneficii materiale, fie pentru relații intime. Nu ne referim exclusiv la bărbați. Am întâlnit și femei profitoare interesate exclusiv de bărbații cu bani.

Ele contactează online bărbații din străinătate, îi fac să se îndrăgostească de ele, le cer bani de bilet de avion, bani de drum, bani pentru medicamente, bani pentru a plăti o restanță la chirie sau o datorie apoi după ce primesc banii, ignoră nonșalant promisiunile făcute, își schimbă numărul de telefon, își șterg conturile de pe rețelele sociale și își creează unele noi, pe alte nume”, mai arată reprezentanții Agenției matrimoniale Cupidon.

Sfaturi de la profesioniști

Escrocheriile sentimentale pot fi ușor evitate dacă dai dovadă de vigilență și luciditate înainte de a te implica emoțional. Iată câteva sfaturi de la profesioniști:

Discuta cu un prieten apropiat despre complimentele ori solicitările pe care le primești de la persoanele întâlnite pe un site de matrimoniale.

Apelează interlocutorul pe o linie telefonică fixă.

Comunică des prin apel video.

Cere-i să-ți prezinte familia.

Discută cu persoane din anturajul lui.

Nu crede în povești cu generali / militari din armata americană deplasați în Irak, ori în moșteniri de milioane de dolari care abia așteaptă sa fie trecute pe numele tău.

Reține că fotografiile contului sunt false.

Nu crede tot ce ți se spune.

Oricât de credibila ar părea relația cu un escroc sentimental, vei remarca ca întâlnirea reala este mereu amânată.

Refuză întotdeauna să trimiți bani unei persoane cunoscute pe internet.