Evenimentul Zilei > International > Alertă de Covid-19 la Phenian. Kim Jong-un a fugit din capitală cu avionul
Alertă de Covid-19 la Phenian. Kim Jong-un a fugit din capitală cu avionul

Alertă de Covid-19 la Phenian. Kim Jong-un a fugit din capitală cu avionul

La ora când autoritățile nord-coreene își intensifică eforturile de combatere a pandemiei, înainte de apropiatul congres al Partidului Muncitorilor, tovarășul Kim ar fi plecat la reședința sa din estul țării.

Un avion folosit de liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost văzut zburând de la Phenian către coasta de est a țării, au informat, marți, trackerii aerieni Flightradar24 și No Callsign.

Potrivit acestor surse, citate de agenția sud-coreeană Yonhap, zborul Air Koryo JS671 a decolat de la Phenian, marți, la ora 10:05, îndreptându-se spre coasta de est a țării.

Avionul este un An-148, fabricat de producătorul ucrainean Antonov, pe care liderul nord-coreean îl folosește ca aeronavă personală.

Destinația finală a aeronavei nu a fost dezvăluită, dar, având în vedere traseul său de zbor, se pare că a fost Aeroportul Internațional din Wonsan, în provincia Kangwon.

Numărul unu din Coreea de Nord ar fi părăsit capitala și s-ar fi deplasat la a doua sa reședință, situată în orașul portuar Wonsan.

În urmă cu cinci ani, într-un documentar nord-coreean de propagandă, Kim Jong-un apare la manșa unui avion An-148, însă s-a dovedit că aparatul era controlat de un copilot.

În general, informațiile cu privire la Kim sunt greu de verificat, în cea mai izolată țară din lume.

Însă, la ora când autoritățile nord-coreene își intensifică eforturile de combatere a pandemiei, înainte de apropiatul congres al Partidului Muncitorilor, se fac deja speculații că liderul de la Phenian a părăsit capitala și s-a refugiat la reședința sa din Wonsan.

În octombrie, liderul nord-coreean a lansat o campanie de 80 de zile pentru a finaliza obiectivele naționale și economice ale țării până la sfârșitul anului, înainte de un rar congres al Partidului Muncitorilor, programată în luna ianuarie.

Nordul consideră eforturile naționale antivirus ca fiind prioritatea maximă a campaniei, potrivit presei nord-coreene.

Numai că, de la teorie la practică drumul e lung iar economia și infrastructura Coreei de Nord , țară afectată de sancțiuni din cauza programului nuclear și balistic al Phenianului, pot face cu greu față exigențelor unor măsuri restrictive.

La începutul lunii decembrie, mass-media de stat a informat că Phenianul a fost pus în stare de alertă maximă împotriva coronavirusului, mai multe unități publice, cum ar fi restaurantele și băile publice, fiind închise iar deplasarea locuitorilor în capitală a fost restricționată.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE