Evenimentul Zilei > International > Majoritatea sud-coreenilor, favorabili unui summit Joe Biden-Kim Jong-un
Majoritatea sud-coreenilor, favorabili unui summit Joe Biden-Kim Jong-un

Majoritatea sud-coreenilor, favorabili unui summit Joe Biden-Kim Jong-un

Aproximativ 73% din cetățenii Sudului vor ca președintele american ales să se întâlnească cu liderul de la Phenian, cu sau fără condiții.

Aproximativ 73% dintre sud-coreeni sunt în favoarea organizării unui summit între următorul președinte american Joe Biden și liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, fie necondiționat, fie în cazul unor progrese reale în negocierile nucleare, potrivit unui sondaj, publicat miercuri, organizat de Institutul Coreean pentru Unificare Națională (KINU), gestionat de stat.

Potrivit studiului KINU, 20,1% din respondenți au spus că Biden ar trebui să se întâlnească cu Kim „necondiționat”, în timp ce 52,9% au răspuns că cei doi ar trebui să se întâlnească doar dacă se fac progrese reale pentru scoate Coreea de Nord din impasul nuclear, potrivit agenției Yonhap.

Sondajul, efectuat pe un eșantion de 1.005 adulți sud-coreeni, a mai relevat că 38% din aceștia estimează că relațiile Coreea de Sud-SUA s-au deteriorat în ultimul an, în timp ce doar 7,4%  au spus că, dimpotrivă, ele s-au îmbunătățit în această perioadă.

Dintre cei chestionați care au spus că relațiile s-au deteriorat, 50,3% consideră că Washingtonul este responsabil pentru această situație.

KINU a citat ruptura de la summit-ul de la Hanoi din februarie 2019 între președintele Donald Trump și Kim Jong-un ca unul dintre factorii care ar fi putut afecta rezultatele.

Dintre cei chestionați, 57,4% au spus că îl susțin pe Joe Biden în calitate de președinte al Statelor Unite, în timp ce 8,7% au spus că sunt în favoarea lui Trump.

Sondajul, realizat în perioada 10 noiembrie – 3 decembrie, a avut o marjă de eroare de aproximativ 3,1 puncte procentuale.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE