Se așteaptă ca Joe Biden să se îndepărteze de diplomația neortodoxă a președintelui în exercițiu Donald Trump, marcată de un angajament direct cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, dar nu poate replica politica pasivă de „răbdare strategică” din epoca lui Barack Obama din cauza evoluției amenințărilor militare nord-coreene, potrivit analiștilor.

Gama diplomatică a noului președinte american va lua formă concretă după o revizuire politică de câteva luni și pregătirea echipei sale de securitate și afaceri externe.

O perioadă de vulnerabilitate în timpul căreia Kim ar putea recurge la provocări pentru a se plasa în fruntea listei de priorități a lui Biden, deja ocupat cu pandemia Covid-19  și cu sarcini economice pentru a revigora motoarele SUA, scrie agenția Yonhap.

„Este foarte probabil ca Joe Biden să revină la o abordare tradițională vizavi de Coreea de Nord, care ar sublinia importanța discuțiilor de lucru, din care ar căuta progresul în elaborarea unei foi de parcurs pentru denuclearizare înainte de a accepta negocieri pentru un summit”, potrivit lui Park Won-gon, professor de politică internatională la Universitatea Handongng din Coreea de Sud.

„Dar prevăd că multe vor depinde de răspunsurile din Coreea de Nord, care deja a declanșat provocări atunci când o nouă administrație preia funcția la Washington. Provocările ar complica lucrurile”, a adăugat el.

Trump a „legitimat regimul lui Kim”

Joe  Biden a declarat pentru agenția Yonhap că va continua să facă „presiuni”  pentru o Coree de Nord denuclearizată, via o „diplomație principială”.

Remarcile lui Biden au semnalat dorința unei formule de negociere atent gândită, care să se îndepărteze de tacticile dure și uneori neclare ale lui Trump de a ajunge la o înțelegere majoră prin summituri organizate, fără o pregătire extinsă la nivel operațional.

Înclinarea lui Biden pentru o nouă abordare a fost pe deplin exemplificată în dezbaterea prezidențială de luna trecută cu Trump, în timpul căreia l-a acuzat pe președintele republican că a „legitimat” Nordul aflat sub singura dinastie comunstă din istorie, dinastia Kim.

Cu toate acestea, Joe Biden și-a exprimat intenția de a se întâlni cu Kim Jong-un  cu condiția ca acesta „să-și reducă capacitatea nucleară”, mai degrabă decât să o dezmembreze, în remarci care au calmat temerile că noul lider de la Casa Albă ar plutea plasa ștacheta prea sus pentru un summit cu omologul său nord-coreean, în timp pare, deocamdată, să adopte o atitudine de așteptare până când Kim își va exprima o dorință privind denuclearizarea. Ceea ce unii analiști consideră imposibil.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE